måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Många vill minska amorteringen

Publicerad: 4 oktober 2022, 09:00

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sju av tio svarar att de är positiva till att minska sin amortering i en enkätundersökning som Länsförsäkringar har gjort. Försäkringsbolagets privatekonom Emma Persson uppmanar dock till eftertanke innan man slutar amortera.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


På uppdrag av Länsförsäkringar har Novus frågat knappt 1 600 personer om att minska amorteringen på sitt bolån. En majoritet – 70 procent – av de tillfrågade ställde sig positiva till det, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

– Att dra ned på amorteringen kan vara lockande men beslutet kräver eftertanke, säger försäkringsbolagets privatekonom Emma Persson i en kommentar.

Även om hushållen kan minska sina månadsutgifter genom att inte amortera kan det ändå vara bra att göra det, understryker Emma Persson.

– Det kan vara frestande att sluta eller minska sin amortering för att få pengarna att räcka till annat, särskilt i dessa tider med höga utgifter i hushållet. Men tänk på att amortering också är ett sparande och dessutom ett disciplinerat sådant eftersom det blir av varje månad utan att du behöver tänka på det. Säljer du din bostad med vinst får du mer pengar över än om du inte hade amorterat, säger hon vidare i en kommentar.

Den avgående regeringen har gett Finansinspektionen i uppdrag att se över amorteringskravet. Myndigheten ska redovisa sina slutsatser den 14 oktober.

– Skulle det bli möjligt att minska amorteringen tillfälligt eller permanent är det inte säkert att du ska utnyttja det, om det inte är absolut nödvändigt, kommenterar Emma Persson, och tillägger:

– Är din inkomst oförändrad kan det vara bättre att gå igenom vilka utgifter du kan minska på för att klara ekonomin och fortsätta amortera. När priserna sjunker på bostadsmarknaden är det också bra att fortsätta amortera eftersom det kan skydda dig mot att hamna i skuld om du kommer i ett läge där du tvingas sälja, säger Emma Persson.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera