torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Mäklarpanelen: Tydligt skifte på bostadsmarknaden

Publicerad: 16 juni 2022, 05:16

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar ett tydligt skifte på marknaden där en klar fördel för säljarna i april svängt till en klar fördel för köparna. När mäklarna får förutspå prisutvecklingen under resten av 2022 tror flest på en prisnedgång på runt 5 till 10 procent, skriver Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 3,74 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna).

Så sent som i slutet av april var siffran 6,21. Från en tydlig fördel för säljarna har nu alltså köparna en tydlig fördel på marknaden, skriver Fastighetsbyrån. Mest påtaglig är förändringen i Stor-Stockholm där det gått från 6,19 i april till 2,49 i juni.

– Det är en relativt dramatisk och snabb förändring vi haft, framförallt de senaste veckorna. Det kan närmast liknas vid reaktionen efter Lehman Brothers fall i början av finanskrisen. Efter en väldigt het marknad de senast åren skapar nu kriget, inflationen, räntehöjningar och börsoro en stor osäkerhet. Bostadskonsumenter vet inte vad de kan vänta sig av marknaden nu, och framåt, vilket gör att många väljer att avvakta, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

När det gäller bostadsrätter tror 37 procent av mäklarna på en prisnedgång på cirka 5 procent. Var fjärde tror på en prisnedgång på runt 10 procent. Knappt var tredje tror i stället på stillastående bostadsrättspriser.

För villor tror 42 procent av mäklarna på stillastående priser resten av året. Var tredje tror på en prisnedgång på cirka 5 procent och 17 procent på en prisnedgång med cirka 10 procent.

– Hittills har vi inte sett några större rörelser i prisstatistiken. Dels beror det på att den släpar efter en del, dels på att många bostäder som ligger ute nu faktiskt inte går till försäljning. Säljare och köpare har helt enkelt svårt att mötas vid en prisnivå. Sannolikt kommer vi ha en viss prisnedgång på många orter de kommande månaderna men det är svårt att säga exakt hur mycket. Förhoppningsvis kan vi landa och få en mer stabil marknad under hösten, säger Johan Engström.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera