torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Lättare välja luftvärmepump

Publicerad: 19 februari 2013, 13:44

Nu blir det lättare att välja en luftluftvärmepump som passar för vårt kalla klimat. Från årsskiftet har luft/luftvärmepumpar bättre energimärkning och energikrav i hela EU.


LB

Lars Bärtås


Med skärpta krav på energieffektivitet, rensas de sämsta produkterna från marknaden. Bland dem som säljs, finns energimärkningen som guidar konsumenten till ett mer energieffektivt köp.

Eftersom klimatet skiljer mycket mellan Europas länder har nu tillverkaren möjlighet att i energimärkningen visa värmepumpens energieffektivitet i tre olika europeiska klimat: varmt, medel och kallt.

– När värmepumpen är märkt för kallt klimat får nordiska köpare lättare att välja en luft/luftvärmepump som är designad för våra temperaturer. Den kommer att fungera bättre, vara energieffektivare och hållbarare än de som är gjorda för det europeiska medelklimatet, säger Carlos Lopes på Energimyndigheten.

Energimärkningen visar även buller från både inomhus- och utomhusdelen genom angivna decibel.

– De tester som Energimyndigheten gjort på luftluftvärmepumpar visar att de bullrar olika mycket och värdena skiljer stort. Vissa modeller har ljudnivåer som ligger tio decibel över andra och det är i praktiken en fördubbling av bullret. Energimärkningen gör det nu lättare att välja en tystare värmepump, säger Anna Johansson, ställföreträdande enhetschef på Energimyndighetens Testlab.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera