Bostad
Kritik mot nya mäklarlagen
Publicerad: 3 juni 2011, 07:41
Den nya fastighetsmäklarlagen kommer att kunna öka tryggheten framför allt för köparen. Villaägarnas Riksförbund anser att den är ett svek mot säljarna.
Syftet med lagen som träder i kraft den 1 juli är att förtydliga mäklarens roll som opartisk mellanhand.
– Generellt kan man säga att kraven på mäklaren ökar, konstaterar Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.
En viktig förändring är att mäklaren får större rätt att sälja kringtjänster. Kravet är att tjänsterna inte rubbar förtroendet för mäklaren och att det rör sig om obetydliga ersättningar.
Förutom flytt och flyttstädning kan det även handla om förmedling av till exempel krediter eller försäkringar.
– Detta kan göra det enklare för köparen, men fortfarande bör man som köpare ha ett öga på vilka alternativ det finns och vad de kostar, säger Ingela Gabrielsson.
Villaägarnas Riksförbund tycker däremot att kringtjänsterna är ett av de största problemen med den nya lagen. Särskilt i säljarnas fall.
– Mäklaren kommer inte längre att få högst provision när säljaren får bästa möjliga pris för huset, utan när mäklaren får mest total provision från såväl säljare som banker och försäkringsbolag, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund.
– Det innebär en försämring av konsumentskyddet för säljarna och kommer att göra att säljarna litar mindre på mäklarna.
Enligt den nya lagen ska mäklaren vara tvungen att berätta hur mycket han eller hon tjänar på att sälja tjänsterna.
– Problemet är att det bara gäller mäklaren. Det är emellertid ofta som provisionen för sidotjänsterna går till ett annat bolag än vad mäklarna är anställda i och det bolaget har märkligt nog ingen skyldighet enligt den nya lagen att informera vare sig mäklaren eller konsumenterna om ersättningarna.
När det gäller köparna är de flesta överens om att deras situation förbättras.
– Mäklarens skyldighet att ange bedömt marknadsvärde och kravet på skriftlig information om undersökningsplikt till köparen är positivt, säger Ulf Stenberg.
Kravet på att överlämna budgivningslistan till såväl köpare som säljare är också ett steg i rätt riktning, anser Mäklarsamfundets vd Jeanette Gustafsdotter.
– Min förhoppning är att det ska öka förtroendet för mäklarna, säger hon.
KARIN ARNELL, PRIVATA AFFÄRER