söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Kolla hantverkaren noga

Publicerad: 2 maj 2013, 11:13

Foto: Istockphoto

Antalet konkurser i byggbranschen ökade med 34 procent under det första kvartalet i år, enligt nya siffror från kreditupplysningsföretaget UC. Det gör det extra viktigt att noga kontrollera entreprenörer som du anlitar.


CF

Christer Fälldin


Många branscher upplever osäkra tider, inte minst byggbranschen. Det gör det ännu svårare än vanligt vid valet av entreprenörer för olika arbeten, oavsett om du anlitar dem som företagare eller privatperson.

– Som privatperson – eller företagare – kan det vara svårt att veta vilka företag som är välskötta och stabila leverantörer, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Därför är det alltid bra att kontrollera olika entreprenörers historik som företagare. Enklast gör du det genom UC eller något annat kreditupplysningsföretag på marknaden.

– Var tydlig med vilken typ av information som är ”ska-krav” som offertlämnaren måste ha med i offerten för att få vara med i upphandlingen. Exempel på sådan information är kreditvärdighet och ekonomisk status, F-skatteintyg och behörighet, säger Roland Sigbladh.

Han anser att det enklaste sättet att få ett bevis på ett företags ekonomiska status och långsiktiga överlevnadsförmåga är att kräva att företaget bifogar ett kreditintyg från något kreditupplysningsföretag.

– Ett sådant intyg visar att entreprenören har bra ekonomisk status och långsiktig överlevnadsförmåga, säger han.

När du ska beställa ett arbete är det bäst att alltid använda skriftliga offertförfrågningar. Var specifik och detaljerad med vad det är du beställer och vad du vill få gjort och ställ gärna upp offertförfrågan på ett strukturerat sätt så att du kan jämföra offerter mot varandra.

Här är åtta andra bra tips för dig som behöver anlita hantverkare:

1: Ta alltid in flera offerter. Skicka offertförfrågan till flera leverantörer och jämför innehållet och priser i de offerter du får in. Du bör kolla att de innehåller allt som du frågat efter. Det ska tydligt framgå vad som ingår – och vad som inte ingår. Tänk också på att jämföra vilka materialval och underarbeten som företaget offererar. Det kan skilja ordentligt mellan dem som offererar. Om någon är mycket billigare än alla andra, fundera på vad det kan bero på.
2: Kontrollera företagaren innan du bestämmer dig. Du måste veta att företagaren är seriös innan du bestämmer dig. Du vinner mycket på att kontrollera det i tid. Det här bör du ta reda på entreprenörens ekonomiska status och att bolaget eller hantverkaren är godkänd för F-skatt.
3: Ta referenser från tidigare kunder. Fråga om de rekommenderar företagaren och vilken relation de har.
4: Kontrollera företagarens behörighet. Be att få se intyg, det är inte minst viktigt när gäller el- och VVS-arbeten.
5: Kontrollera företagarens försäkringar. Fråga efter allrisk- och ansvarsförsäkring. Se till att du står som medförsäkrad på allriskförsäkringen och att du får kopior på försäkringsbreven. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilka krav de har för att försäkringen ska gälla.
6: Skriv avtal. När du har gjort allt ovanstående och bestämt dig är det dags att skriva avtal. Oavsett omfattningen på arbetet är det alltid bra att ha ett skriftligt avtal om något går fel. Skriv i avtalet vad ni kommit överens om. Det finns avtalsmallar som man kan använda till exempel ”Hantverkarformuläret 09” som går att ladda ner på www.omboende.se
7: Betala inte i förskott. Det finns olika pris- och betalningsalternativ att välja mellan. Prata med entreprenören och diskutera vilket som passar uppdraget och din plånbok bäst. Kom överens om en betalningsplan. Kom ihåg att aldrig betala i förskott och betala bara för det arbete som utförts och godkänts. Om något har blivit fel har du rätt att hålla inne den summa som det är rimligt att det kostar dig att få felet åtgärdat eller slutfört.
8: Spara alla kvitton. Som privatperson behöver du spara alla kvitton i minst tre år och äger du din bostad ska du spara dem så länge du bor kvar. Tänk på att seriösa företagare alltid ger dig kvitto.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera