onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Ingves vill ha fler verktyg mot lånebubblor

Publicerad: 4 januari 2010, 09:30

Vem ska avgöra när det är dags att sänka belåningsgraderna och öka kravet på amorteringar av bolånen? Det frågar sig riksbankschef Stefan Ingves i en debattartikel och efterlyser en tydligare rollfördelning mellan Riksbanken och Finansinspektionen.

Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenRiksbankenStefan IngvesReglering

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


I artikeln som publicerades på DN Debatt på nyårsafton konstaterar riksbankschefen att Riksbankens riskvarningar bör kompletteras med möjligheter till mer kraftfulla ingripanden.

Ingves vill se snabba svar på frågor som: Vem avgör om kreditgivningen till bostadssektorn skapar risker och när är det dags att sänka belåningsgrader och öka krav på amortering av bolånen?

Riksbanken vill helt enkelt se fler verktyg än räntan för att motverka eventuella nya lånebubblor bland hushållen.

I dagsläget är det Riksbanken som har systemansvaret medan Finansinspektionen har möjligheten att påverka genom regelverket. Problemet, enligt Ingves, är att Finansinspektionen fokuserar på stabiliteten i enskilda finansiella institut.

En lösning kan vara att tillämpa Finansinspektionens verktyg mer generellt för att begränsa riskerna i systemet. Därför krävs nu en snabb förändring av dagens vaga regelverk, menar Ingves och efterlyser också ett närmare samarbete mellan Finansinspektionen och Riksbanken.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera