tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Ingen bolånebubbla i sikte

Publicerad: 30 mars 2010, 12:14

Allt färre svenskar belånar sitt hus upp till taknocken och de flesta amorterar på sina bolån. Hushållen har utrymme för ökade kostnader och någon bolånebubbla är inte i sikte, menar Nordea.

Ämnen i artikeln:

Ingela GabrielssonNordea

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


– Någon större bolånebubbla syns inte till. Det bör finnas utrymme för ökande boendekostnader. Dock finns det som alltid de som ligger i farozonen, här är det extremt viktigt att ha en buffert, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Nordea har frågat 1000 svenska bostadsägare om hur deras boendeekonomi ser ut. Bara 1 procent anger att de belånat sin bostad till 100 procent medan 11 procent anger en belåningsgrad på 75 procent eller mer. De flesta – åtta av tio – amorterar också på sina bolån.

Två av tre tillfrågade uppger att de använder mindre än 20 procent av inkomsten efter skatt till att betala lånekostnaderna. 7 procent använder dock mer än 30 procent av inkomsten till lånekostnaderna.

– Det är oroväckande att man använder en så stor andel av inkomsten till lånekostnader. Den här gruppen bör amortera och spara för att klara höjda räntor i framtiden, säger Ingela Gabrielsson.

Mer än hälften av de tillfrågade har inte räknat på hur stora lånekostnader hushållet skulle klara av. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att bara 7 procent anser att lånen är för stora och hela 85 procent anser att de är nöjda med sin boendeekonomi.

– Här vill jag hissa varningsflagg. Har vi verkligen så bra koll på den egna ekonomin som vi tror? Hälften av de tillfrågade är faktiskt osäkra på hur mycket större lånekostnader deras hushåll skulle klara, säger Ingela Gabrielsson.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera