Bostad
IMF: Slopat amorteringskrav bakslag för finansiell stabilitet
Publicerad: 30 april 2015, 04:42
Foto: Fredrik Sandberg /TT
Att Finansinspektionen plötsligt skrotade amorteringskravet var ett överraskande bakslag för den finansiella stabiliteten i Sverige. Det sade Helge Berger, chef för IMF:s grupp av ekonomer som analyserar Sverige, till SvD Näringsliv.
Nyhetsbyrån Direkt
” Vi hoppades absolut att kravet skulle införas i sommar. Risken för att det nu inte blir av är ett bakslag. Förhoppningsvis kan man hitta en lösning på de här juridiska frågorna”, sade han.
Helge Berger konstaterade att hushållens höga skuldsättning fortfarande tillhör de allvarliga källorna till oro rörande den finansiella stabiliteten i Sverige:
” Många utvecklade ekonomier med hushållsskulder på den här nivån har drabbats av en större bostadsrelaterad kris. Tvåsiffriga genomsnittliga bostadsprisökningar kan vara ohälsosamt, i synnerhet om de fortsätter i flera år.”
Enligt chefanalytikern är de två största riskerna potentiella problem för banksystemet, som får en stor del av sina intäkter från utlåning till privatpersoner, och dalande köplust bland hushållen – en risk som ibland underskattas.
IMF:s uppfattning om vilka åtgärder som behövs är relativt oförändrad från vad som presenterades i fjolårets rapport om Sveriges ekonomi. Dels måste man se till att bankerna har starka kapitalbuffertar, dels krävs det även en översyn av hushållen.
Bland annat skulle en justering av bolånetaket och införandet av en gräns för hur stora lån man kan ha i förhållande till sin inkomst kunna vara alternativa lösningar för att kyla ned efterfrågan på bolån om ett amorteringskrav inte är genomförbart.
”Det som verkligen har betydelse nu är att man agerar och tar sig framåt är att målet borde vara att minska hushållens incitament för att ta på sig ständigt ökande nivåer av bolån”, sade Helge Berger.