torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Hushållen drar åt svångremmen – lägsta skuldökningstakten på 27 år

Publicerad: 1 juni 2023, 13:00

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenskarnas skulder fortsätter att öka, men uppvisar den lägsta ökningstakten på 27 år, enligt SEB:s Sparbarometer för årets första kvartal. Nu spår banken ett historiskt trendbrott inom kort.


JM


Under det första kvartalet ökade hushållens skulder med 4 miljarder kronor, motsvarande 0,1 procent, visar SEB:s Sparbarometer. Det är enligt banken den lägsta skuldökningstakten sedan de kvartalsvisa mätningarna började i mitten av 1990-talet.

Den genomsnittliga ökningstakten för de senaste tio åren är 1,4 procent. Fortsätter den nuvarande utvecklingen är vi på väg mot ett historiskt trendbrott, enligt SEB:s privatekonom Américo Fernández.

– Riksbankens räntehöjningar gräver allt djupare hål i hushållens plånböcker. Räntekvoten har under de senaste 12 månaderna gått från 3,6 till 6,2 procent. Det har lett till en rejäl avmattning på bostadsmarknaden men också satt sina tydliga spår i hushållens vilja och möjlighet att belåna sig, säger han till Privata Affärer.

Räntekvoten visar hushållens räntekostnader som andel av den disponibla inkomsten.

– Skuldökningstakten var närmast noll under första kvartalet och sedan dess har Riksbanken hunnit höja styrräntan igen med ytterligare en höjning i sikte innan sommaren. Det talar för att vi nästa kvartal kan få se den första negativa skuldökningstakten som någonsin uppmätts hos hushållen, säger Américo Fernández.

Detta i kombination med fallande reallöner kommer att spä på nedgången på bostadsmarknaden med mellan 5 och 7 procent, tillägger sparekonomen.

– Det är en fördröjd effekt av räntehöjningarna vi ser, fortsätter han.

På årsbasis avtog skuldökningstakten jämfört med föregående kvartal, från 3,7 procent till 2,4 procent. Bostadslånen ökade med 0,2 procent samtidigt som studielånen ökade med 2,4 procent. Övriga lån minskade med 0,6 procent medan konsumtionslånen minskade med 1,8 procent. Bostadslånen står för nästan 80 procent av hushållens samlade skulder.

Samtidigt blev de svenska hushållen allt rikare under årets första kvartal. Hushållens nettoförmögenhet ökade under det första kvartalet med 182 miljarder kronor, en uppgång på 0,9 procent, och uppgick vid utgången av kvartalet till 21 418 miljarder kronor.

Värdet på hushållens bruttoförmögenhet steg med 186 miljarder kronor till 26 639 miljarder kronor. Uppgången drevs främst av ökade aktietillgångar, men även räntetillgångar. Värdet på fastighetstillgångarna minskade däremot med 2,5 procent, motsvarande 302 miljarder kronor.

Hushållens nysparande uppgick till 102 miljarder kronor, vilket innebär att hushållen sparat drygt 413 miljarder kronor de senaste 12 månaderna.

– Med en stark börsutveckling i ryggen steg hushållens aktietillgångar med nästan 500 miljarder kronor under det första kvartalet. Det finns dock två sidor av sparmyntet. Den andra sidan visar att hushållen fortsätter att dränera sitt kontosparande. Det är dels en effekt av att riskaptiten börjat återvända till förmån för fond- och aktiesparande, dels en effekt av att hushållen parerar högre levnadskostnader, säger Américo Fernández.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera