lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Hitta billigaste gasen

Publicerad: 30 maj 2013, 18:46

Foto: Istockphoto

Tiotusentals hushåll i södra och västra Sverige är anslutna till naturgasnätet. Nu har Konsumenternas Energirådgivningsbyrå lanserat en jämförelsetjänst där det går att jämföra gashandlarnas priser och avtal.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Det svenska naturgasnätet går från Skåne upp längst Västkusten upp till Stenungsund. Det finns också en förgrening in i landet mot Gnosjö i Småland.

Omkring 34 000 hushåll är anslutna till nätet och precis som när det gäller el har man rätt att välja mellan olika gasleverantörer. Däremot har nätbolaget monopol på ett visst område.

Det går att välja mellan fem gasbolag och avtalsformerna har stora likheter med elmarknaden. Till exempel riskerar du att få betala ett högt tillsvidarepris om du inte gör något val.

För att underlätta för gaskonsumenterna har Konsumenternas Energimarknadsbyrå lanserat en jämförelsetjänst för gas.

Där kan du jämföra bolagens olika avtal och priser. När du hittat ett avtal som passar dig kontaktar du det bolag du vill byta till. Kom ihåg att du själv måste se till att säga upp ditt nuvarande avtal.

Möjligheten att välja gashandlare gäller i praktiken bara dig som använder gas för uppvärmning. Det finns nämligen inget krav att ”spiskunders” förbrukning ska mätas individuellt. Istället betalar du ett fast pris.

Not: Gasprisguiden hittar du här.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera