lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Historiskt elprisrekord i norr

Publicerad: 24 maj 2023, 12:40

Foto: Shutterstock

För första gången någonsin blir dygnspriset på el under torsdagen negativt i den norra halvan av landet. Dessutom lär de låga elpriserna hålla i sig under de närmaste dagarna.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


I morgon landar dygnsgenomsnittet på -1,1 öre per kilowattimme i elområde SE1 och SE1, enligt siffror från elbörsen Nordpool. Det är första gången någonsin som ett negativt dygnsmedelpris noteras i Sverige. Tidigare har vi endast sett negativa elpriser under enskilda timmar.

Det är framför allt tre saker som är skälet till de extremt låga priserna, berätta Johan Sigvardsson, elananalytiker på elhandelsbolaget Bixia.

− Det är kraftig vattentillrinning i norra Sverige vilket gör att vattenproduktionen går på högvarv På torsdagen tilltar dessutom blåsten vilket ökar vindkraftsproduktionen. Lägg därtill att förbrukningen är låg på grund av det varma vädret, säger Sigvardsson till Privata Affärer och fortsätter:

− Mycket tyder också på att de låga elpriserna håller i sig under resten av veckan, spår Johan Sigvardsson.

De låga elpriserna har till och med fått Finland att dra ned på kärnkraftsproduktionen. I dag är dygnspriset nämligen negativt i hela vårt östra grannland.

I den södra delen av Sverige är elpriset däremot högre. I morgon kostar en kilowattimme 21,9 öre i SE3 och 64,3 öre i SE4.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera