måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Hemnet: Små tecken på försiktighet på bomarknaden

Publicerad: 5 april 2022, 12:38

Foto: Oscar Barkenholm /TT

Än så länge är den svenska bostadsmarknaden fortsatt stabil, trots kriget i Ukraina, sjunkande reallöner och räntehöjningar som rycker närmare. Under ytan syns dock tecken på att en viss ökad försiktighet börjar smyga sig in, enligt statistik från bostadssajten Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.


Nyhetsbyrån Direkt


”Bostadsmarknaden är fortsatt stabil, med en hög försäljning och rekordhöga priser. Men vi ser en del tecken som vi sett tidigare när marknaden blivit mer försiktig, som hösten 2017 och i början av pandemin. Ett sådant är att det publiceras fler bostäder. Många som tänkt sälja snabbar på den processen för att inte ta risken att sälja i en svagare marknad senare”, säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Denna beteendeförändring hos bostadssäljarna har medfört att det i år publicerats rekordmånga lägenheter och villor på Hemnet under en marsmånad. Samtidigt säljs det dock fortfarande historiskt många bostäder, även om det syns en liten minskning i årstakt. Det såldes 2 procent färre villor jämfört med i mars 2021 och 1 procent färre lägenheter.

Denna kombination av fler publiceringar och en lite lägre försäljning har också fått utbudet av bostäder till salu att öka något från i fjol, där utbudet av lägenheter steg i årstakt i mars för första gången på drygt ett år. Ökningen är dock beskedliga 1 procent. Utbudet av villor har ökat mer, 11 procent, men från en tidigare rekordlåg nivå och det är fortsatt mycket lågt historiskt.

”Fortsätter det att publiceras många bostäder samtidigt som det säljs färre skulle det på sikt kunna bygga upp ett ökat utbud som kan sätta en press på bostadspriserna. Men det brukar snarare finnas en dragspelseffekt, om det publiceras många bostäder en period brukar det komma ut färre senare. Det är inte nödvändigtvis så att utbudet nu bara kommer att byggas på framöver, även om den risken finns”, säger Erik Holmberg.

Ett annat tecken, som också synts tidigare när oron ökat, är att utgångspriserna höjs och nu är rekordhöga.

”Det verkar finnas en strategi – medveten eller omedveten – att sätta ett högre utgångspris när man förväntar sig att efterfrågan är mer dämpad och budgivningen inte drar i väg lika mycket. Vi ser också att budgivningarna inte drar i väg som de gjorde tidigare, men det högre utgångspriset gör att slutpriserna ändå ligger kvar på rekordnivåer”, säger Erik Holmberg.

En minskad skillnad mellan utgångspris och slutpris är även det ett tydligt tecken på en ökad oro på marknaden. För lägenheter minskade denna skillnad till 8 procent i mars från 9 procent i februari. I Stockholms innerstad, där förändringar på bostadsmarknaden brukar synas först, minskade skillnaden mellan utgångspris och slutpris till 14 procent i mars från 16 procent i februari. Även här, liksom i riket i stort, var dock slutpriserna ändå kvar på rekordhöga nivåer i mars.

Erik Holmberg säger att det avgörande framåt är att det finns en efterfrågan som kan svälja det ökade antalet bostäder som läggs ut till försäljning.

”Där ser vi en fortsatt bra aktivitet på marknaden och så länge som efterfrågan är god behöver inte priserna pressas. Vi såg under pandemin att det var ett högt publiceringstryck på lägenheter, men som en hög efterfrågan hela tiden kunde beta av. Skulle efterfrågan dock börja dämpas finns det mer risker”, säger Erik Holmberg.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera