måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Hemnet: Köparens marknad efter räntehöjningen

Publicerad: 30 maj 2022, 12:50

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Efter Riksbankens räntehöjning har bostadsmarknaden snabbt gått från att vara säljarens till köparens marknad. Det säger bostadssajten Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.


Nyhetsbyrån Direkt


”Tidigare hade vi en säljarens marknad med många försäljningar och ett lågt utbud. Efter Riksbankens räntehöjning har vi i stället fått en köparens marknad, med fler publicerade bostäder, särskilt lägenheter, och en tilltagande försiktighet som gör att det inte säljs lika mycket. Det bygger upp utbudet av lägenheter, som nu för tredje veckan i rad är rekordhögt”, säger Erik Holmberg.

Under pandemin, och i början av 2022, präglades bostadsmarknaden av att få bostäder lades ut till försäljning och en hög omsättning, vilket hållit nere utbudet. Efter Riksbankens räntebesked i slutet av april, då reporäntan höjdes och Riksbanken flaggade för fortsatta räntehöjningar, syns dock en tydlig förändring av dynamiken, särskilt på lägenhetsmarknaden. Det har lagts ut fler lägenheter till försäljning samtidigt som det sålts färre, en förändring som skedde i stort sett redan dagen efter räntebeskedet.

10 procent fler lägenheter

Under de fyra veckor som gått sedan Riksbankens räntehöjning har det lagts ut 10 procent fler lägenheter till salu på Hemnet samtidigt som det sålts 15 procent färre, jämfört med motsvarande veckor i fjol. Detta har resulterat att utbudet ökar och nu för tredje veckan i rad nått en ny rekordnivå, med över 16.000 lägenheter till salu förra veckan.

Erik Holmberg säger att dessa förändringar följer det gängse mönstret när något rubbar marknaden. Han kopplar dem till sänkta boprisförväntningar, där Hemnets egen köparbarometer efter Riksbankens räntehöjning visat en snabb omsvängning till att en övervikt av bostadsköpare nu räknar med sjunkande bostadspriser.

”Köparna mer avvaktande”

”Börjar många tro på sjunkande priser blir säljare mer motiverade att lägga ut sin egen bostad till försäljning i dag snarare än att avvakta. Samtidigt blir köparna mer avvaktande, om priserna kan bli lägre senare”, säger han.

Han tillägger att köparna dessutom brukar vara snabbare på att ta till sig ändrade förutsättningar, vilket gör att köpare och säljare får svårare att mötas under en period.

”Vi får en dragkamp mellan köpare och säljare, vilket vi sett ganska tydligt nu efter räntebeskedet. Det är mycket psykologi”, säger han.

Han tillägger att samma sak sker på villamarknaden, där det lagts ut ovanligt många hus till försäljning på sistone. Eftersom utbudet av villor varit så lågt under pandemin har det dock inte kommit upp på särskilt höga nivåer.

”Omställningsperiod på marknaden”

Erik Holmberg säger att det nu är en omställningsperiod på bostadsmarknaden, med en anpassning till högre räntor och lägre prisförväntningar. Hur länge den kan hålla i sig beror mycket på vad som sker med räntan framöver, bedömer han.

”Under 2017 kom det också ut många bostäder, vilket ökade utbudet, och det tog 4-5 månader innan priserna bottnade. I början av pandemin såg vi samma sak i bara några veckor innan det vände. Hur länge det håller i sig denna gång beror nog ganska mycket på hur mycket och länge Riksbanken höjer räntan. Den stora psykologiska effekten bör dock ha kommit nu med den första höjningen, man kan inte förvänta sig samma tydliga överraskningseffekt igen”, säger han.

Bild: Publicerade och sålda lägenheter efter räntehöjning

Bild: Utbud lägenheter

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera