lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Hemnet: Fler räknar med högre bopriser

Publicerad: 4 juli 2023, 15:27

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Boprisförväntningarna bland besökarna på bostadssajten Hemnet fortsätter att stiger något i juli. Det visar Hemnets köparbarometer, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Ämnen i artikeln:

Hemnet

Nyhetsbyrån Direkt


Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, noterar att prisförväntningarna fortsätter att stärkas trots förra veckans räntehöjning från Riksbanken.

"Räntehöjningar brukar få effekt på prisförväntningarna så detta resultat får ses som ett styrketecken. Det följer utvecklingen i övrigt på bostadsmarknaden som under det första halvåret visat på tydligt stigande priser trots rådande läge i ekonomin. Lägenhetspriserna var nu i juni endast marginellt lägre än i juni för ett år sedan och i både Stockholms län och kommun är de nu till och med högre än för ett år sedan", säger han.

Bland besökarna på Hemnet som planerar att köpa bostad räknar nu 27 procent med stigande priser de närmaste sex månaderna, jämfört med 25 procent förra månaden. Samtidigt tror 31 procent på sjunkande priser, jämfört med 33 procent föregående månad.

Nettotalet, skillnaden mellan andelen som tror på stigande respektive sjunkande priser, sjunker därmed till -4 procent i juli jämfört med -9 procent i juni. Detta kan jämföras med en nettosiffra på -50 procentenheter i juli för ett år sedan eller -57 procentenheter i november då prisförväntningarna hos köparna var som lägst.

Stockholm och Malmö var de områden där prisökningarna ökade mest i juli. Jämfört med juni månads mätning ökade nettosiffran med 13 respektive 15 procentenheter.

Läs mer: Fem aktier som kan ge tio gånger pengarna

Läs mer: Åtta köpvärda investmentbolag

Läs mer: Fonderna för dig som vill leva på utdelningar

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera