fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Här är bankerna som sänkt boräntan

Publicerad: 22 oktober 2020, 07:48

Foto: Shutterstock

På torsdagen meddelande statliga bolånejätten SBAB att boräntorna sänks med upp till 0,25 procentenheter. Men SBAB är bara en i raden av aktören som den senaste tiden sänkt räntorna.


Under hösten har både de korta och långa marknadsräntorna fortsatt att sjunka, konstaterar SBAB i ett pressmeddelande. Bolånejätten sänker därför listräntorna för alla bindningstider med mellan 0,05 och 0,25 procentenheter. Förändringen innebär att samtliga av SBAB:s listräntor nu ligger under 2 procent.

Den korta tremånadersräntan ligger efter sänkningen på 1,69 procent. De bundna räntorna på mellan ett och fem år ligger lägre än så. Ettårsräntan hamnar på 1,59 procent, tvåårsräntan på 1,54 procent, treårsräntan på 1,49 procent och fyra- och femårsräntorna på 1,59 procent.

Men SBAB är inte ensamma om att sänka boräntorna. I går meddelade Länsförsäkringar att boräntorna sänks med upp till 0,20 procentenheter. Tremånadersräntan sänks 0,05 procentenheter till 2,34 procent medan ettårsräntan sänks med 0,20 procentenheter till 1,79 procent. Tvåårsräntan landar på 1,74 procent samtidigt som räntor med ännu längre löptider också sänktes.

I förrgår sänkte Swebank flera av de bundna boräntorna medan tremånadersräntan lämnades oförändrad på 2,39 procent. Ettårsräntan sänktes 0,30 procentenheter till 1,79 procent medan tvåårsräntan sänktes 0,24 procentenheter till 1,75 procent. Även räntor med längre löptid sänktes.

I förra veckan sänkte Handelsbanken den korta tremånadersräntan med 0,05 procentenheter till 2,34 procent.

Bindningstiderna ett respektive två år sänks med 0,15 procentenheter vardera till 1,79 respektive 1,74 procent.

På bolån med tre eller fem års bindningstid är sänkningarna något mindre medan tioårsräntan sänks med 0,20 procentenheter till 2,27 procent.

”Handelsbankens boräntor styrs av marknadsräntorna och av konkurrensläget. Vi justerar därför våra räntor kontinuerligt”, skrev Handelsbanken.

Tidigare i oktober sänkte Nordea några av de bundna boräntorna. Bland annat sänktes ettårsräntan med 0,10 procentenheter till 2,09.

Danske har också sänkt bundna boräntor i oktober. Här sänktes till exempel ettårsräntan till 1,58 procent.

Även Stabelo, som samarbetar med både Nordnet och Avanza, har sänkt flera av de bundna boräntorna. I slutet av september sänktes ettårsräntan till 1,19 procent och i förra veckan sänktes tvåårsräntan till 1,24 procent.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera