torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Fyra av tio svenskar upplever att deras ekonomi försämrats

Publicerad: 5 juni 2023, 13:00

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fyra av tio upplever att de fått en sämre ekonomi under det senaste året. Stockholmarna är allra mest påverkade, baserat på en ny undersökning som SBAB har gjort. Glädjande nog verkar dagens kostnadselände däremot inte rubba svenskarnas framtidstro.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Den statliga bolånebanken SBAB har genomfört en undersökning där 1 000 svenskar tillfrågats om hur de ser på sin ekonomi. Drygt fyra av tio, 41 procent, upplever att de har en sämre ekonomi i dag jämfört med för tolv månader sedan.

Stockholmarna är hårdast drabbade, enligt undersökningen. Fler än hälften, 51 procent, av huvudstadsborna tycker att deras ekonomi försämrats i större utsträckning än invånarna på andra håll i landet.

Det kan jämföras med Övre Norrland där motsvarande svarsandel uppgår till 21 procent.

”Räntehöjningarna som skett det senaste året kan sannolikt förklara varför stockholmarna upplever att deras ekonomi blivit sämre än de i övriga landet”, säger Linda Jonsson, privat- och boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

”Bostäderna är som dyrast i huvudstadsregionen och det krävs ofta större lån för att kunna köpa en bostad där. Det gör stockholmarna mer räntekänsliga”, förklarar hon vidare.

Hela 42 procent uppger samtidigt att de vidtagit åtgärder under det senaste året för att förbättra sin ekonomi. En ökad prismedvetenhet är den vanligaste förändringen, framgår det av undersökningen.

Minskad konsumtion är en annan populär åtgärd med en svarsandel på 48 procent. Det är en ökning med 9 procentenheter jämfört med utfallet för ett år sedan, enligt SBAB.

”Det är positivt att fler sett över sin ekonomi. Jag råder även de som ännu inte gjort det att göra det. En enkel budget över inkomster och utgifter ger en bättre förståelse för vart pengarna faktiskt tar vägen”, kommenterar Linda Jonsson.

Även om många anser att de fått en sämre ekonomi verkar framtidstron vara fortsatt stark bland svenskarna. Omkring 30 procent av deltagarna i undersökningen tror att deras ekonomi kommer att vara bättre ett år framåt i tiden.

”Bland de som tror att ekonomin kommer att bli bättre är det framför allt högre lön och lägre boendekostnader som spås föranleda det”, skriver SBAB.

En mindre andel, 20 procent, tror deras ekonomi kommer att försämras ytterligare det närmaste året. De räknar framför allt med högre kostnader för mat och drivmedel, men även ökade boendeutgifter.

”Det har nu kommit flera signaler om att inflationen kopplat till matpriserna toppat. Inte heller drivmedelspriserna förväntas öka på samma sätt i år som de gjort de senaste åren. Däremot har Riksbanken flaggat för ytterligare en höjning av räntan. Det slår hårt mot den stora andel hushåll som har bolån i Sverige”, säger Linda Jonsson i en kommentar.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera