måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Fritidshus: Två orter i en klass för sig

Publicerad: 4 april 2019, 05:09

Foto: Emil Langvad /TT

Skådespelaren Hugh Grant lockar säkert många nyfikna besökare till skånska Torekov. Men det är knappast brittens förtjänst att Båstads kommun återigen har Sveriges dyraste fritidshus, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.


PH

Per Hammarlund


Här finns Sveriges dyraste och billigaste fritidshus

Gräddan av svenskt näringsliv som Antonia Ax:son Johnson, Bertil Hult och familjerna Rausing och Wallenberg har haft sommarhus i Torekov i decennier och drivit upp priserna.

Med ett genomsnittspris på 4 629 000 kr för ett fritidshus har Båstad nu passerat Vaxholm och Stockholms mellersta skärgård ännu en gång. Sedan Privata Affärer började granska priserna på kustnära fritidshus 1997 har Båstad och Vaxholm växlat mellan att vara dyrast.

De två orterna står i en klass för sig. På tredje plats finns Strömstad. Men långt efter. I många år drog norska köpare upp priserna i rekordfart i norra Bohuslän.

Men med en svagare norsk krona och kvadratmeterpriser som numera är ungefär desamma som på andra sidan gränsen har norrmännens intresse mattats av rejält.

Det har blivit lite ”harry” för norrmän att köpa hus i Sverige, berättar mäklaren Annika Torevi i Fjällbacka till Privata Affärer. Harry? Ja, enligt den norska ordlistan handlar det om dålig smak, något vulgärt och osofistikerat.

Att Härnösand och Höga kusten är billigast nu och också var det 1997 har inget med harry att göra. Det har snarare med klimatet och avståndet till storstäderna att göra.

Det spelar ingen roll hur mycket mäklarna än säger att Höga kusten är ett världsarv med fantastisk natur. Det kommer alltid att vara billigt att köpa hus där i jämförelse med övriga Sverige.

Enligt Privata Affärers granskning av 28 kustområden ökade priserna i 19 områden i fjol. Detta trots, eller snarare tack vare, ett lägre utbud än på många år. Mäklare vi talat med vittnar om att kombinationen få nybyggda sommarhus, attraktiva uthyrningsregler och en allmänt avvaktande bostadsmarknad minskade utbudet rejält 2018.

Men de som inte har tid att vänta på sitt drömhus får göra som Hugh Grant. Bygga sitt eget sommarparadis. Men i Hughs fall tog det lite tid. Först köpte han och hans svenska fru ett hus för drygt 6 miljoner kr som de omedelbart rev och byggde ett nytt på 230 kvadrat.

Som fritidshusägare har du dessutom möjlighet att tjäna en bra slant skattefritt – genom att hyra ut. Det kan även vara det smarta sättet att finansiera delar av husköpet. Fribeloppet är ju numera på 40 000 kr. Därutöver får du dra av 20 procent av de totala hyresintäkterna. I praktiken innebär det alltså att du kan få in hela 50 000 kr om året utan att betala skatt. Därefter beskattas inkomsterna som inkomst av kapital, med 30 procent.

Tänk på att även försäkringsbolaget kan ha synpunkter på hur mycket du hyr ut. Om det bara rör sig om någon enstaka vecka då och då blir det knappast några problem. Men om din uthyrning kan betraktas som affärsverksamhet gäller inte fritidshusförsäkringen i samma utsträckning. Var gränsen går är svårt att avgöra. Så ring och prata med ditt försäkringsbolag.

Se också till att vara tydlig med när du vill ha betalt av hyresgästerna. Jag tycker en bra lösning är att begära hälften av pengarna vid bokningen och andra hälften när gästerna anländer. Det är också smidigt att skriva ett kort och tydligt avtal om vad som gäller för städning med mera. Då slipper du jobbiga diskussioner. Du ska inte skämmas för att du är noggrann när du hyr ut. Det är bra för alla parter.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera