måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Fler mäklare tror på stigande bopriser

Publicerad: 8 april 2019, 06:32

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Andelen fastighetsmäklarna som räknar med sjunkande bostadspriser fortsätter att minska, medan andelen som ser ökande priser ökat. Det visar Valueguards Mäklarpanel, som genomförs veckovis i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, enligt ett pressmeddelande.


Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsindikatorn, som mäter nettotalet av de mäklare som tror på stigande respektive sjunkande bostadspriser kommande tremånadersperiod, har sedan mitten av februari varit positiv och stadigt ökat till +17 den senaste månaden.

Nu tror 19 procent av mäklarna på sjunkande bostadspriser, ned från 24 procent förra månaden, medan 36 procent tror på en uppgång, upp från 27 procent.

”En del i bedömningen är troligen säsongsrelaterad. Det är vår och vi går in i högsäsong då många vill både köpa och sälja bostad och vi får signaler från våra medlemmar om att efterfrågan ökar. Det blir intressant att se statistiken nästa månad för när vi tittar på senaste veckan så ser vi tendenser till att andelen som bedömer prisuppgång fortsätter öka”, säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i en kommentar.

Hon tillägger att det finns fortsatta utmaningar framför allt gällande bostadsrätter i Stockholm och särskilt nyproduktion. Hon säger att en särskilt utsatt grupp har svårt att komma in på bostadsmarknaden på grund av amorteringskravet och att det har slagit hårt mot bostadsrätter. Samtidigt sitter människor fast i sina bostadsrätter för att de har tappat i värde, vilket i sig medför inlåsningseffekter.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera