måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

FI vill skärpa amorteringskraven

Publicerad: 30 maj 2017, 20:26

Foto: Lars Pehrson /TT-SvD

Finansinspektionen, med generaldirektör Erik Thedéen i spetsen, vill skärpa amorteringskravet för låntagare som har stora lån relativt sin inkomst. Förslaget kan bli verklighet redan i början av nästa år.


Det är på onsdagens DN Debatt som Erik Thedéen avslöjar FI:s planer på skärpta amorteringsregler. I korthet innebär förslaget att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger bruttoinkomsten måste amortera 1 procentenhet mer jämfört med dagens regler. Det kommer alltså inte finnas något skuldkvotstak men lånar man mer än gränsen så får man också vara beredd att amortera mera.

Enligt dagens regler ska nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent. Med de nya reglerna ökas alltså procentsatserna med 1 procentenhet om lånen är stora relativt inkomsten.

Enligt FI skulle det skärpta amorteringskravet påverka ungefär 14 procent av de nya bolånetagarna. Förslaget kan dessutom genomföras relativt snabbt genom att den ryms inom samma lagregler som det gällande amorteringskravet.

”FI kan skicka ett beslutsförslag till regeringen i höst och det skärpta kravet kan, givet regeringens godkännande, träda i kraft i början av 2018. Genom att skärpa kravet och bromsa utvecklingen minskar behovet av mer drastiska åtgärder längre fram”, skriver han.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera