måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Erik Olssons bostadsindex vänder uppåt

Publicerad: 3 mars 2023, 06:41

Foto: Erik Olsson

Visningsbesökares förväntningar på bostadspriserna vänder upp i februari, från en rekordlåg nivå. Det visar Erik Olsson Bostadsindex, EOBi.


Nyhetsbyrån Direkt


I februari räknar 10 procent av visningsbesökarna med stigande bostadspriser det kommande året, upp från 6 procent i november. Samtidigt minskar andelen som tror på sjunkande priser, till 58 procent från 68 procent.

Nettoandelen som tror på stigande kontra sjunkande bostadspriser det kommande året har därmed stigit till -48 procent i februari från -62 procent i november, vilket var en rekordlåg nivå (mätningen startades 2010).

Att EOBi vänder upp, men är kvar på en väldigt låg nivå, tyder på att många räknar med att räntehöjningarna närmar sig slutet samtidigt som kraftigt höjda bolåneräntor och höjda priser på basvaror redan är smärtsamma för många, noterar Erik Olsson.

För ett år sedan, innan krig och räntehöjningar, var nettot +27. Förutsättningarna för bostadspriserna är utmanande med en kombination av lägre reallöner, högre räntor och en återgång till normala konsumtionsmönster som gör att 44 procent av visningsbesökarna vill lägga mindre av sin konsumtion på boendet nu när effekterna av pandemin klingar av.

EOBi visar att också att visningsbesökarna kalkylerar med en rörlig bolåneränta på 4,9 procent när de planerar sitt köp, upp från 4,3 procent i november.

Höjningen av kalkylräntan det senaste året med 2,54 procentenheter är lite lägre än Riksbankens höjning av styrräntan till 3 procent, och ungefär samma som bolåneräntornas utveckling vilket gör att marginalen är ungefär den samma.

Det är den högsta kalkylräntan sedan sommaren 2012, men då var å andra sidan bostadslånen mycket lägre. Samma räntenivå som då svider alltså mer nu, konstaterar Erik Olsson.

Hushållens syn på sin egen ekonomi har förbättrats, men pessimisterna är fortfarande fler än optimisterna inför det kommande året.

Erik Olsson skräckindex, som mäter nettot av de som föredrar att minimera risken för att försäljningen går dåligt minus andelen som föredrar max chans till ett riktigt högt slutpris, låg kvar på 22 procent i februari.

EOBi bygger på svar från personer som var på Erik Olssons bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i november.

Bild: Nettotal bostadspriser 12 mån

Bild: Nettotal skräckindex

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera