måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Elprischocken har hittills uteblivit i oktober

Publicerad: 14 oktober 2022, 12:00

Foto: Shutterstock

Den befarade elprischocken har hittills uteblivit i oktober. När den första halvan av månaden snart är passerad så har snittpriset legat på den lägsta nivån på över ett år i söder. Hur priset under den andra halvan av månaden kommer att utvecklas är däremot oklart och för resten av hösten och vintern indikerar terminspriserna riktigt höga nivåer.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Den som har ett vanligt rörligt elavtal får betala ett pris baserat på månadsgenomsnittet i det aktuella elområdet. Priset sätts i efterhand så det är omöjligt att veta vad man faktiskt betalar för elen innan månaden är slut.

Men genom att titta på hur priset hittills utvecklats i oktober så går det i alla fall att få en indikation på prisnivåerna. Och det ser än så länge riktigt positivt ut. Blåsigt väder och hyfsat höga temperaturer har hjälpt till att pressa priserna. Häromveckan noterades till och med negativa elpriser under ett antal nätter då blåsten tog i rejält.

För elkunder i den norra halvan av landet (elområde SE1 och SE2) har snittpriset på el hittills i oktober (till och med 15/10) legat på 50 öre per kWh på den nordiska elbörsen Nordpool. För slutkund tillkommer som vanligt skatter, moms och elbolagens påslag mm. Men 50 öre är hälften av vad en kilowattimme kostade i september då snittpriset var cirka 1 kr per kWh.

I söder (SE3 och SE4 ) är skillnaderna mot föregående månad ännu större. Snittpriset ligger hittills på 72 öre per kWh vilket kan jämföras med 2,29 kr/kWh i SE3 under september och 2,42 kr i SE4.

Faktum är att vi får långt tillbaka innan vi hittar lika låga elpriser i de södra delarna av landet. I SE3 får vi gå tillbaka till oktober i fjol för att hitta lägre elpriser. I SE4 har vi inte sett så låga priser sedan i juli i fjol.

Om det låga elpriset håller i sig under resten av månaden är dock svårt att sia om. Men någon köldknäpp verkar i alla fall inte vara i sikte den närmaste tiden om man får tro väderprognoserna. Skulle vi dessutom få en blåsig avslutning på månaden skulle det kunna hjälpa till att hålla nere priserna.

Hur vintern kommer att bli är än mer oklart men terminspriserna indikerar fortfarande mycket höga nivåer på mellan 2,5 och 4 kr per kWh. Med andra ord är faran inte på något sätt över.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera