Bostad
Dyrt att binda bolånet
Publicerad: 14 augusti 2009, 11:15
Dagen då Riksbanken börjar höja räntan igen kommer allt närmare, även om det kommer att tid. I nuläget finns det i regel ingen anledning att binda ditt bolån. Men det kan vara läge att förbereda sig för en högre räntenivå.
Ämnen i artikeln:
BolånKlarar du en boräntenivå på 7,5 procent? Det är den nivå som många banker och bolåneinstitut kräver att nya låntagare ska klara av.
Siffran är väl tilltagen och det lär dröja länge innan vi får se en räntenivå på 7,5 procent. De flesta bedömare tror att Riksbanken kommer att börja höja först nästa höst och då med en sisådär 0,25 procentenheter. Men skulle lågkonjunkturen vända snabbare än väntat kan det går fortare.
Den gamla sanningen att ”rörligt lönar sig i längden” gäller fortfarande. Men har man extremt små marginaler kan det ändå vara värt att binda och se den extra kostnaden som en försäkring mot oväntade höjningar.
Bind inte på två år
I dagsläget är det dock en dyr försäkring. Den lägsta officiella tremånadersräntan ligger i dag på 1,64 procent (SEB). Väljer man istället att binda räntan på 2 år får man en ränta på 2,55 procent hos Swedbank, en skillnad på 0,91 procentenheter. Ett lån på en miljon blir alltså 530 kr dyrare i månaden efter skatt.
Anta att Riksbanken väntar med att höja till nästa höst. Den genomsnittliga rörliga räntan under de nästföljande 12 månaderna måste då ligga omkring 3,45 procent för att det ska löna sig att binda lånet på två år i dag. I dag är det ingen som tror på en så snabb höjning. Att binda på två år i dag lär därmed bli en dålig affär.
Tveksamt med femårsränta
Hos Skandiabanken kan du binda lånet på fem år till 4,42 procents ränta, en skillnad på hela 2,78 procentenheter mot dagens billigaste tremånadersränta. Det betyder 1620 kr mer i månaden efter skatt för ett miljonlån.
Blir det en bra affär under femårsperioden? Det är svårt att ge ett exakt svar på detta. Riksbanken spår visserligen att reporäntan ligger på 4 procent 2012 (se tabell nedan). Men prognosen tämligen osäker och vad som händer bortom 2012 är ännu mer oklart. Skulle boräntorna snabbt hamna på 7,5 procent (bankernas worst-case-scenario) är det klart att dagens 4,42 procent låter attraktivt. Men det kan lika gärna bli en riktigt dålig affär.
Bygg upp en buffert
Oavsett vilken ränteform du väljer kan det vara en idé att göra en ekonomisk brandövning. Vad händer om boräntan skulle gå upp till 7,5 procent, den nivå som bankerna kräver att du klarar av för att få lån? Har familjen råd att betala räkningarna?
Ett sätt att minska effekterna av en eventuell räntehöjning är att bygga upp en ekonomisk buffert. Hur mycket man ska spara är upp till var och en men sätter man av 2000-3000 kr per månad får man snabbt en bra buffert som kan användas när räntan går upp.
MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRER