torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Drygt en tredjedel tänker lägga mindre på boendet

Publicerad: 29 november 2021, 11:03

Foto: Ingvar Karmhed /SvD-TT

37 procent av visningsbesökare räknar med att lägga mindre pengar på boendet nu när Sverige öppnas upp igen och annan konsumtion blir mer tillgänglig. Det visar en extrafråga i Erik Olsson Bostadsindex, EOBi, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.


Nyhetsbyrån Direkt


”Det återstår att se hur det påverkar bostadspriserna och bostadsmarknaden att hela 37 procent av visningsbesökarna säger att de vill spendera mindre på bostaden nu när annan konsumtion blir mer tillgänglig och vi inte behöver leva en lika stor del av våra liv avskilt i hemmet”, säger Johan Nordenfelt, informationschef vid Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Samtidigt som en dryg tredjedel av visningsbesökarna alltså tänker sig att lägga mindre på boendet har också ränteförväntningarna skruvats upp tydligt. Visningsbesökarna kalkylerar med en rörlig bolåneränta på 2,67 procent i november, upp från 2,38 procent i augusti. Kalkylräntan är dock fortsatt betydligt lägre än den var före pandemin.

”Den högre kalkylräntan tyder på att man räknar med att ekonomin, inflationen och räntorna vaknar till liv nu när Sverige och resten av världen öppnar upp”, säger Johan Nordenfelt.

Samtidigt noterar han att visningsbesökarna också räknar med en lägre belåningsgrad än tidigare.

”Det minskar ränterisken på bostadsmarknaden när visningsbesökarna baserar sina bostadsköp på en högre kalkylränta. Många år med unikt låga räntor som ökat bostadspriser och bostadslån har gjort räntan väldigt viktig för bostadsmarknaden”, säger Johan Nordenfelt.

EOBi bygger på svar från personer som var på Erik Olssons bostadsvisningar i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund i november.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera