torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Chefsekonomen: Förvånansvärt stor motståndskraft på bomarknaden

Publicerad: 2 augusti 2023, 05:45

Foto: SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

NF

Nyhetsbyrån Finwire


De svenska bostadspriserna föll med 0,9 procent i juli. Störst var nedgången för lägenheter, -1,6 procent, medan villapriserna minskade med 0,5 procent. Det visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för juli.

Det var också skillnader mellan olika regioner under sommarmånaden. Mest föll lägenhetspriserna i Stormalmö följt av Storstockholm. Huspriserna föll mest i norra och mellersta Sverige. Justeras siffrorna för tillfälliga effekter, bland annat säsongspåverkan, indikerar den beräknade underliggande trenden dock en uppgång i priserna med 0,4 procent för Sverige som helhet, enligt SBAB.

- Man ska vara försiktig med att dra för stora växlar av enskilda månadsutfall och särskilt under sommarmånader som dessutom har betydligt lägre omsättning än normalt. Men med den brasklappen, tycker jag att bostadspriserna ändå uppvisar en förvånansvärd stor motståndskraft sett till den stora ränteuppgång vi har haft på kort tid. Vi ligger – än så länge – kvar med vår bedömning om ett förväntat sammanlagt prisfall omkring 20 procent, då vi tror att vi inte sett den fulla ränteeffekten än. Men det är osäkert, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera