torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Chefsekonomen: Fortsatt pressat läge i nyproduktion

Publicerad: 1 september 2023, 05:32

Det är ett fortsatt pressat läge inom nyproduktion, med sjunkande försäljning, högre andel avbokade bostäder och prissänkningar. Det visar SBAB Booli Housing Market Index (HMI), som mäter balansen mellan utbud och efterfrågan på nyproduktion av bostäder, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenBostadsbyggande

Nyhetsbyrån Direkt


Ett index på 0,5-1,5 betyder att marknaden för nyproduktion är i balans. Ett index över 1,5 innebär att utbudet är tydligt större än efterfrågan, medan ett index under 0,5 innebär att det byggs mindre än vad hushållen efterfrågar.

För hela Sverige ligger indexet på 1,5. För hyresrätter är indexet 1,4, bostadsrätter 1,2 och för villor 1,3.

SBAB konstaterar att under stora delar av året har antalet sålda nya bostäder legat på mellan en fjärde- och femtedel av de nivåer som gällt de närmaste åren innan den kraftiga inflationsuppgången och Riksbanken började höja styrräntan.

Antalet bokade nya bostäder har fallit kraftigt och andelen avbokade ökat markant. Uppskattningsvis avbokas nu 65 procent av tidigare bokade nya bostäder.

Försäljningstiderna har dessutom fördubblats och andelen prissänkta objekt har på kort tid ökat till 6 procent. Den siffran kommer troligen att öka under hösten när företagen behöver sälja osålda lager för att stärka likviditeten.

"Anekdotisk information talar dessutom för att andelen prissänkta objekt är betydligt större än så. Enligt diverse uppgifter från marknaden är det nu vanligt att intressenter rings upp och erbjuds kraftiga rabatter och även avgiftsfria månader när det gäller osålda bostäder med snart inflyttningsdatum", säger Robert Boije, chefekonom på SBAB.

Antalet konkurser ökar bland bostadsbyggarna, och kommer troligen att fortsätta stiga.

Räntehöjningarna har, åtminstone så här långt, drabbat efterfrågan på nya ägda bostäder hårdare än den på nya hyresrätter. Men den närmaste framtiden för nya hyresrätter är knappast särskilt ljus. Många hyresrätter har i tider av mycket hög bygginflation och stigande kapitalkostnader klarat kalkylen tack vare investeringsstöden som nu har avvecklats.

"Med fortsatt hög bygginflation, kraftigt höjda kapitalkostnader och slopade investeringsstöd blir det inte lika lätt att få ihop kalkylen för nya hyresrätter framöver", säger Robert Boije.

Läs mer: Så slår höstens bostadschock - vinnare och förlorare

Läs mer: Fridell: Här finns börsens gratisluncher

Läs mer: Här är listan med 29 aktier vi håller koll på

Läs mer: Knepiga börsutsikter – dags att se över risken i sparandet

Läs mer: Chefredaktören: Spännande höst väntar de nya folkaktierna

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera