lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Chefekonomen: Boräntorna ska upp mer

Publicerad: 26 januari 2022, 12:10

Foto: Nordea

Långa boräntor har börjat klättra uppåt och mer lär komma framöver. Det konstaterar Nordeas chefekonom Annika Winsth i bankens senaste ränteprognos.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Det är den rekordhöga inflationen som fått flera centralbanker att tänka om. Risken att stigande priser biter sig fast går inte längre att negligera, menar Annika Winsth.

”Den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, förväntas höja räntan kraftigt i år, samtidigt som den minskar stimulanserna via balansräkningen. Det betyder högre ränta både på korta och längre löptider. Amerikanska långräntor styr i mångt och mycket även svenska och är ett skäl till att svenska bolåneräntor redan har gått upp”, skriver Winsth.

På hemmaplan väntas Riksbanken vänta med räntehöjningar. Men de penningpolitiska stimulanserna kommer ändå minskas via balansräkningen.

”Även det indikerar högre bostadsräntor om än inte med någon dramatik. Då räntorna är låga i utgångsläget kan ändå en mindre ränteuppgång bli kännbar för högt skuldsatta hushåll”, skriver Winsth.

Det finns också en liten risk att Riksbanken blir stressad och höjer räntan. Men det är inte huvudscenariot då både Nordeas och Riksbankens prognos indikerar att inflationen faller tillbaka i framåt sommaren.

Sammantaget indikerar alltså Nordeas ränteprognos fortsatt stigande långa boräntor medan den korta tremånadersräntan väntas ligga kvar på ungefär samma nivå framöver.

”För hushåll som vill binda sina lån eller delar av dem är det inte för sent även om skillnaden mellan den rörliga räntan och de bundna är mindre än tidigare. Att vänta alltför länge riskerar dock att göra det ointressant”, avslutar Annika Winsth.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera