tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Bostadsrättspriserna fortsatte uppåt

Publicerad: 8 maj 2023, 05:23

Foto: Shutterstock

Bostadsrättspriserna i Sverige steg 1 procent i april jämfört med föregående månad. Villapriserna var oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.


Nyhetsbyrån Direkt


Det är tredje månaden i rad med uppgång för bostadsrättspriserna. Bjurfors ser en succesiv återhämtning med mer folk på visningarna och fler avslut.

”Mycket är fortfarande osäkert, men jag tror de flesta tänker att det värsta nu ligger bakom oss. Prisförväntningarna är låga men viktigare är att trenden är stigande”, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige, i en kommentar.

Om inflationen faller kraftigt under andra halvåret, som de flesta analytiker förväntar sig, skulle detta sannolikt ytterligare stärka sentimentet, särskilt om arbetsmarknaden förblir stark.

”Det finns de som menar att bostadspriserna har en bra bit kvar till botten. Jag är inte så säker”, säger Fredrik Kullman.

Han konstaterar att stor bostadsyta och många rum har prioriterats ner eller helt försvunnit från önskelistan, medan låga boendekostnaderna är det alla vill ha. Det är en omvänd pandemieffekt, som vi bara sett början av.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För mars innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för januari-mars jämförs med motsvarande viktade medelvärde för december-februari. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med oktober-december.

Tabellen som hör till artikeln kan inte längre visas.

Bild: Priser bostadsrätter

Bild: Priser villor

K/T-talet anger förhållandet mellan köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde, vilket ger en mer rättvisande bild av prisutvecklingen än enbart köpesumman.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera