lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Bostadspriserna fortsätter uppåt

Publicerad: 11 januari 2011, 13:04

Sjunkande utbud driver upp priserna på framförallt bostadsrätter i storstäderna. Det visar Fastighetsbyråns kvartalsanalys för sista kvartalet 2010.

Ämnen i artikeln:

Bostadspriser

AB

Anna Blomén


– Under kvartalet har vi haft en relativt stabil bostadsmarknad, säger Fastighetsbyråns VD, Lars-Erik Nykvist. Antal försäljningar har legat på en hög nivå samtidigt som försäljningstiden och skillnad mellan utgångspris och slutpris inte förändrats i någon högre grad. Utbudet under kvartalet har sjunkit och varit något lägre än normalt. Det har drivit upp priserna.

Bostadsrättspriserna i riket har ökat med 3 procent under den senaste tremånadersperioden, september – november 2010, jämfört med föregående kvartal. Det visar den senaste prisstatistiken, publicerad i december, från Mäklarstatistik.

I centrala Stockholm, centrala Göteborg och centrala Malmö har priserna på bostadsrätter stigit med 6, 5 respektive 4 procent jämfört med föregående kvartal.

Villapriserna i landet har legat stilla jämfört med föregående kvartal. Stor-Stockholm och Stor-Malmö har haft en marginell prisökning på 1 procent.

Däremot har bolånetaket inte haft någon större påverkan, förutom att fler ville sälja och köpa innan det infördes.

– Våra mäklare kunde se att fler än vanligt ville sälja och köpa mindre bostadsrätter i storstäderna med tillträde innan den 1 oktober. Till följd av detta minskade både utbud och efterfrågan något efter den 1 oktober. Dock har bolånetakets påverkan på marknaden och priserna i stort varit marginell.

Fastighetsbyrån ser dagläget ingen risk för en så kallad bostadsbubbla.

– Framförallt är det två faktorer som gör att efterfrågan hålls uppe även när räntor stiger eller andra omvärldsfaktorer skapar oro. På grund av en väldigt låg nivå på bostadsbyggande under lång tid har vi en stor bostadsbrist på tillväxtorter i Sverige. Den andra faktor som gör den svenska bostadsmarknaden stabil är att vi inte köper bostäder i spekulationssyfte.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera