lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Bostadsmarknaden: Fortsatt motvind för förstagångsköpare

Publicerad: 28 augusti 2023, 13:00

Foto: Getty Images

Trots prisfallet på bostadsmarknaden är det fortsatt höga trösklar för en typisk förstagångsköpare. I dag får unga personer mellan 18 och 30 år nej från banken i 14 av 21 län, enligt nya beräkningar som Länsförsäkringar har gjort.

Ämnen i artikeln:

LänsförsäkringarBolån

Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


Länsförsäkringar har med hjälp av en kalp, eller kvar att leva på-kalyl, analyserat var i Sverige som en ung person på mellan 18 och 30 år skulle kunna köpa en etta på 39 kvadratmeter.

Kalkylen uppskattar vad en person har kvar att leva på efter alla utgifter betalats. Bankerna använder den för att bedöma återbetalningsförmågan hos potentiella kunder som ansöker om bolån.

Analysen visar att unga vuxna skulle få nej från banken i 14 av 21 län eftersom deras kostnader blir högre än intäkterna. Det handlar framför allt om befolkningstäta regioner, enligt Länsförsäkringar, exempelvis Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

“Det är såklart dystra siffror som tydligt pekar på att unga har stora utmaningar att komma in på bostadsmarknaden, och det är trots att bostadspriserna minskat sedan toppen i mars 2022”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

“Vi har i grunden en stängd bostadsmarknad som slår särskilt hårt mot unga utan större inkomst eller sparkapital. Det är fullt rimligt att regeringen kollar på detta problem för att hitta vägar in för unga människor”, fortsätter han.

I sina beräkningar utgår Länsförsäkringar från en typisk förstagångsköpare, unga personer mellan 18 och 30 år. Bolånet antas uppgå till 85 procent av bostadens värde, avgiften för bostadsrätten till 3 213 kronor per månad och levnadskostnaderna till 10 940 kronor. Kalp-räntan ligger på 6,4 procent i beräkningarna, vilket är den genomsnittliga kalkylräntan bland bankerna, enligt Finansinspektionen.

Trösklarna sänks om personen har byggt upp ett större sparkapital. Om belåningsgraden minskar till 65 procent får ungdomarna bara nej från banken i sex län. Det rör sig om Stockholm, Uppsala, Östergötland, Gotland, Skåne och Västerbotten.

Ett mindre bolån ger lägre potentiella räntekostnader, baserat på den höga kalkylräntan som kunderna stresstestas mot, och många påverkas då inte av det skärpta amorteringskravet.

“Det finns ljus i mörkret och det nås genom flitigt och långsiktigt sparande. En egen bostad kan te sig som en oas för många men är faktiskt en realitet om man ser över sin ekonomi och sparar”, kommenterar Stefan Westerberg på Länsförsäkringar, och tillägger:

“För dig som är förälder och vill tänka på ditt barns framtida möjligheter till en egen bostad, kan ett månatligt sparbelopp som motsvarar barnbidraget vara ett bra alternativ. Det ger närmare 500 000 kronor efter 18 år om pengarna växer såsom de gjort under de senaste 18 åren på börsen.”

Länsförsäkringar har också tittat på ett “högkostnadsscenario” där kalp-räntan uppgår till 7 procent och övriga omkostnader ökat med 10 procent. Med dessa förutsättningar får ungdomarna nej i 17 av 21 lån.

 Läs mer: Konsultbolaget in i vår aktieportfölj

Läs mer: Malmqvist: Största hotet mot börsen

Läs mer: Så agerar börsens giganter inför ödeshösten

Läs mer: Fridell: Köp investmentbolaget som nått historisk vändpunkt

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera