fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Bostadsbubblan ett hjärnspöke

Publicerad: 28 december 2010, 09:15

Vice Riksbankschefen Lars EO Svensson fortsätter att hävda att bostadsmarknaden är stabil. Hushållens betalningsförmåga är god och det finns ingen anledning till oro.

Ämnen i artikeln:

BostadsbubblaLars E.O. Svensson

ME

Magnus Eriksson


Vice Riksbankschefen Lars EO Svensson håller fast vid att tankarna om en bubbla på den svenska bostadsmarknaden är hjärnspöken.

Det säger han i en kortintervju med Svenska Dagbladet på tisdagen.

”Det finns inga indikationer på att bostadspriserna är ohållbara eller oförenliga med en hög efterfrågan och ett måttligt utbud”, säger han.

Lars EO Svensson hänvisar till Finansinspektionen, som bedömer att hushållens betalningsförmåga är god även med betydligt högre räntor än nu.

”Hushållen har starka och stabila balansräkningar med tillgångar som är ungefär tre gånger så stora som skulderna”, säger han.

Lars EO Svensson säger också att fått ”huvudsakligen positiva reaktioner” på sitt uttalande om att ”det vore en katastrof för svensk ekonomi om marknaden började tro på Riksbankens räntebana”.

Han hävdar att om marknaden hade trott på Riksbanken i september så skulle svenska femårsräntor stigit med cirka 1,5 procentenheter, vilket enligt hans egen bedömning skulle varit ”extremt dåligt för återhämtningen och den svenska ekonomin”.

DIREKT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera