lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Boprisfesten är över

Publicerad: 14 januari 2010, 07:47

Festen på boprismarknaden verkar var över för den här gången. I december rörde bopriserna sig bara marginellt. Men det blev en rejäl prisuppgång på bostadsmarknaden 2009.

Ämnen i artikeln:

BostadspriserBomarknadenBostadsmarknaden

JO

Jonas Ohlin


Det glödheta boåret 2009 kyldes av i december. Priserna på bostadsrätter i riket låg stilla och villapriserna föll med 1 procent, visar statistik från Mäklarstatistik.

Men de rekordlåga räntorna drev under hela förra året upp bostadsrättspriserna med 20 procent och villapriserna med 10 procent i riket, trots finanskris och lågkonjunktur.

– Bostadsmarknaden har återhämtat sig mycket mer än vad de flesta bedömare räknat med trots den tuffa lågkonjunkturen och den allt högre arbetslösheten, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling till TT.

Efter midsommar

– De kraftiga räntesänkningarna är förklaringen och det var när Riksbanken i juni förra året slog fast att räntan skulle ligga kvar på den rekordlåga nivån länge, som det lossnade på allvar.

– Bostadspriserna är på många håll i landet nu lika höga som innan finanskrisen slog till. Men det är klart att det finns orter som drabbats av arbetslöshet och där priserna därför fallit. Det handlar exempelvis om orter som Vetlanda, Sandviken, och Oskarshamn.

Bostadsrätterna har gått åt som smör i solsken i storstäderna. På Östermalm i Stockholm har flera lägenheter sålts för drygt 100 000 kronor kvadratmetern och det högst noterade försäljningspriset ligger på 36 miljoner kronor.

Men trycket i Kalmar, Lund och Luleå har också varit högt och där handlar det om prislyft på runt 30 procent för bostadsrätterna.

Avkylning

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna stigit med 3 procent och villorna med 1 procent. I december låg bostadsrättspriserna stilla medan villapriserna föll med 1 procent.

Priserna på fritidshus steg med 2 procent och snittpriset ligger nu på 1 239 000 kronor.

– Jag tror att vi i år får se en mer odramatisk prisutveckling med priser som bara rör sig marginellt. Men det förutsätter att bomarknaden inte drabbas av ökad osäkerhet om konjunkturen eller spektakulära skatteutspel i valrörelsen.

– Och även om Riksbanken så småningom höjer räntan blir det sannolikt i små steg, vilket inte kommer påverka bomarknaden i år nämnvärt.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera