lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Bopriserna ligger stilla

Publicerad: 12 augusti 2009, 06:06

Under sommaren har priserna på bostäder i stort sett legat stilla. De många varslen har ännu inte slagit igenom på bostadsmarknaden, visar julisiffror från Mäklarstatistik.


Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter stigit med en procent medan villapriserna varit oförändrade, enligt Mäklarstatistik. I juli var priserna på bostadsrätter oförändrade medan villapriserna sjönk med tre procent.

– En förklaring till den lilla rörligheten i pris ligger i att de människor som blivit varslade eller på annat sätt är drabbade av lågkonjunkturen inte är samma människor vi ser på bostadsvisningarna i dag, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarstatistik.

– De som är ute och byter bostad har en positiv tilltro till den egna ekonomin. För alla som har jobb påverkar skattelättnader och lägre bolåneräntor ekonomin positivt.

Psykologiska faktorer

Än så länge har mäklarna inte heller sett några tecken på att folk behövt sälja sin bostad på grund av att den egna ekonomin förändrats dramatiskt. Vad som händer i höst är svårare att sia om.

– Det finns ju en del positiva tecken. Samtidigt är vi i en lågkonjunktur som ingen kan säga hur långvarig den blir. Varslen kommer att falla ut och bli arbetslöshet och det gör folk nervösa, konstaterar Wörmann som säger att bostadsköp till stor del styrs av psykologiska faktorer och av det som händer i familjen.

De regionala variationerna är också stora. I centrala Stockholm steg priserna på bostadsrätter under juli med 4 procent medan Storstockholm noterar nolltillväxt. I centrala Göteborg steg priserna med 3 procent medan de sjönk med 6 procent i Storgöteborg. I Malmö sjönk priserna både i centrala lägen, minus 5 procent, och i Stormalmö, minus 2 procent.

– Man bör komma ihåg att vi mäter en enskild månad. Dessutom är det juli vi mäter, då går aktiviteten ned. Skåneregionen blir extra intressant att följa kommande månader, säger Wörmann.

Stockholm vägledande

Mätt över de senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter i centrala Malmö och i Skåne gått upp med 4 respektive 5 procent.

Wörmann noterar också att kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Stockholms innerstad i dag ligger på samma nivå som i juli i fjol, drygt 51 000 kronor.

– Sedan juli i fjol har priserna i Stockholms innerstad legat under 51 000 kronor kvadratmetern. Nu är man tillbaka på samma nivå. Utvecklingen i Stockholms innerstad brukar vara vägledande för resten av landet.

TT

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera