onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Bomarknaden: Färre säljstarter i Stockholm

Publicerad: 14 april 2022, 10:37

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Antalet säljstartade bostäder i Stockholms län minskade med 9 procent under det första kvartalet i år jämfört med motsvarande period 2021. Det visar en sammanställning av säljstartade bostäder från Svensk Nyproduktion.


Nyhetsbyrån Direkt


Under det första kvartalet i år har det totalt säljstartats 1 561 bostäder i Stockholms län, jämfört med 1 710 under samma period i fjol, en nedgång med 9 procent.

Svensk Nyproduktion ser nedgången som en naturlig effekt av en hög aktivitet i fjol och menar att nyproduktionsmarknaden står stark med tanke på oro i omvärlden, stigande inflation och högre räntor.

”Ända sedan 2018 har säljstarterna ökat varje år. Då är det naturligt att det efter fyra år backar av lite”, säger Daniel Frimark, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion, i en kommentar.

Svensk Nyproduktion konstaterar också att priserna på nyproducerade bostäder ligger kvar på toppnivåer. Den genomsnittliga nyproducerade bostaden i Stockholms län kostade närmare 5 procent mer i mars i år än i mars i fjol.

”Prisbilden ser alltså väldigt bra ut, trots oro i omvärlden och prat om inflation och höjda räntor. Det tyder på att det verkligen finns en efterfrågan på nya bostäder”, säger Daniel Frimark.

Säljstartade bostäder kan ses som en indikator på vad som sedan kommer att byggstartas.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera