tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Banker om bopriserna: Nedgången nu är bara början

Publicerad: 17 april 2020, 06:40

Foto: istockphoto

Nedgången i bostadspriserna i mars är bara början, räkna med att det fortsätter, menar analytiker i kommenterar till Valueguards boprisstatistik för mars.


Nyhetsbyrån Direkt


Läs även:

"Tydlig coronaeffekt på bopriser i Stockholm"

”Efter drygt ett år med stigande priser ser nu coronakrisen ut att ta sitt grepp även om bostadsmarknaden och vår boprisindikator som i april uppvisade det största fallet någonsin tyder på fortsatta prisfall framöver. Vår bedömning är att bostadspriserna kommer fortsätta att falla och gå ner med 5-10 procent i år. Riskerna är dock tydligt på nedsidan”, skriver Lina Fransson, räntestrateg vid SEB, i bankens morgonbrev.

Valueguards HOX-index sjönk 0,5 procent i mars, vilket säsongsrensat motsvarar en nedgång med 0,4 procent. Det var främst bostadsrätter som sjönk, -1,0 procent i mars, medan villapriserna visade en marginell nedgång om 0,1 procent. Nedgången leddes av bostadsrätter i Stockholm, som sjönk 1,7 procent. Valueguard noterar att nedgången i Stockholm började den 11 mars, samma dag som WHO klassificerade coronaviruset som en pandemi.

”Hushållen är också pessimistiska om bostadspriserna, vilket indikerar fortsatt nedsida för bostadspriserna de kommande månaderna. Det är inte förvånande att nedgången är störst i Stockholm, där arbetsmarknaden hittills har påverkats mest. Mer än 2 procent av alla som arbetar i Stockholm har redan varslats uppsägning”, skriver Nordeas seniorekonom Susanne Spector och tillägger att osäkerheten om jobbutsikterna kommer att fortsätta tynga bostadsmarknaden och dessutom sannolikt spridas till resten av landet i april och maj.

Nordea räknar med att bostadspriserna sjunker till sommaren.

”Efter det beror allt på viruset och hur djup den ekonomiska nedgången kommer att bli. Bostadsmarknaden stöttas fortsatt av låga räntor, vilket minskar risken för ett fritt fall i bostadspriserna och bör stötta bostadspriserna på länge sikt”, skriver Susanne Spector.

Swedbank tror att bostadspriserna faller 5-7 procent i år. Maria Wallin Fredholm, ekonom vid Swedbank, påpekar att osäkerheten är stor med coronakrisen, men att låga boräntor och lågt nybyggande kommer att fortsatt stötta bostadsmarknaden framöver.

”Men efterfrågan på bostäder beror också på bland annat hushållens inkomster och förtroende, och utsikterna för dessa variabler är sämre”, noterar hon i ett marknadsbrev.

Handelsbanken skulle inte förvånas över om bostadspriserna faller 10 procent i år.

”De ekonomiska utsikterna har försämrats rekordsnabbt den senaste tiden. Allt pekar på en lågkonjunktur och en dramatisk ökning av arbetslösheten på kort sikt. Det är troligt att bostadsmarknaden kommer att drabbas och vår bästa gissning är att bostadspriserna kommer att fortsätta att falla de närmaste månaderna och att bostadsinvesteringarna kommer att dämpas ytterligare”, skriver seniorekonom Helena Bornevall i ett marknadsbrev.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera