torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Analytikerna: Bomarknaden på väg mot toppnivåer

Publicerad: 19 oktober 2020, 06:24

Foto: istockphoto

Bostadspriserna fortsatte upp på bred front i september till nya rekordnivåer, där villor fortsätter att sticka ut. Det konstaterar analytiker i kommentarer till Valueguards boprisstatistik för september.


Nyhetsbyrån Direkt


”Inget tycks kunna stoppa optimismen på husmarknaden just nu – absolut inte något vi trodde låg i korten när coronakrisen bröt ut. Lägenhetspriserna är nästan tillbaka på toppnivåerna från 2017 medan huspriserna är drygt 10 procent högre”, skriver Olle Holmgren, ekonom vid SEB, i bankens morgonbrev.

Valueguards HOX-index över de svenska bostadspriserna steg 1,1 procent i september, vilket säsongsrensat motsvarar en uppgång om 1,2 procent. Årstakten växlade upp till 8,9 procent, från 8,1 procent i augusti, där det fortsatt är villor som stiger mest – 11,4 procent. I Stockholm steg villapriserna hela 13,0 procent i årstakt.

Stiger i Stockholm och Göteborg

För första halvan av oktober visar Valueguards data dessutom på fortsatt stigande priser på bostadsrätter i Stockholm och Göteborg.

Nordeas seniorekonom Susanne Spector noterar att det är en bred och robust prisuppgång på den svenska bostadsmarknaden, med stigande priser under rekordhög omsättning. Prisuppgången kan dessutom tänkas accelerera ytterligare under senhösten, med tanke på hushållens starka förväntningar på fortsatta uppgångar.

”Utgår man från hushållens förväntningar antyder de att bostadspriserna stiger med över 10 procent i årstakt vid årsskiftet. Dagens utfall indikerar en tydlig uppåtrisk för vår prognos att bostadspriserna kommer att stiga med 6 procent i år”, skriver hon.

”Risker med skuldsättning”

Hon tillägger att den starka bostadsmarknaden ger stöd åt återhämtningen, men att riskerna med hushållens skuldsättning stiger på längre sikt, vilket bör kunna oroa Riksbanken.

”Eventuella ytterligare åtgärder för att ‘kickstarta’ ekonomin behövs inte och Riksbankens köp av bostadsobligationer bör ifrågasättas”, skriver Susanne Spector.

Handelsbanken räknar också med fortsatt stigande priser framöver, så länge som det inte blir något större bakslag för den ekonomiska återhämtningen, skriver seniorekonom Helena Bornevall i ett marknadsbrev.

Bild: HOX-index

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera