måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostad

Analytiker spår fortsatt stigande bopriser

Publicerad: 18 november 2020, 07:59

Foto: Shutterstock

Bostadspriserna fortsätter att stiga i snabb takt i oktober och kan väntas fortsätta stiga framöver, om än i en kanske lugnare takt. Det skriver analytiker i kommentarer till Valueguards boprisstatistik för oktober.


Nyhetsbyrån Direkt


Läs också:

Valueguard: Bopriserna fortsatte uppåt i oktober

”Trots en osäker omvärld är det tydligt att låga räntor, pausade makrotillsynsregler och stödpolitik ger oväntat stort boprisstöd”, skriver Daniel Bergvall, ekonom vid SEB, i bankens morgonbrev.

Valueguards HOX-index över de svenska bostadspriserna steg 1,3 procent i oktober, vilket säsongsrensat motsvarar en uppgång om hela 1,9 procent. Det var den sjätte månaden i rad med stigande bostadspriser. Årstakten växlade samtidigt upp till 10,4 procent, från 8,9 procent, den första tvåsiffriga ökningstakten sedan våren 2016.

För första halvan av november visar Valueguards data dessutom på fortsatt svagt stigande priser på bostadsrätter i Stockholm och Göteborg. November är normalt en månad med sjunkande bostadspriser.

Nordeas seniorekonom Susanne Spector skriver i ett marknadsbrev att prisuppgången i oktober var bred samtidigt som antalet affärer var högt, vilket tyder på en robust uppgång. Redan nu har bostadspriserna stigit mer i år än vad Nordea räknade med i sin senaste prognos.

Den fortsatte uppgången i första halvan av november liksom hushållens höga förväntningar på bostadspriserna talar i riktning mot fortsatta uppgångar, tillägger hon.

De stigande bostadspriserna ger enligt Nordea stöd åt den svenska återhämtningen men Susanne Spector frågar sig om Riksbanken framöver kan komma att oroa sig över den snabba uppgången.

”Riksbanken är dock tydligt i krisläge och har signalerat att köpen av säkerställda obligationer kommer att fortsätta som planerat trots stigande bostadspriser”, skriver hon.

Handelsbankens seniorekonom Helena Bornevall konstaterar i ett marknadsbrev att bostadspriserna fortsätter att stiga snabbt, men frågar sig om inte takten kan komma att bromsa in. Hon pekar bland annat på att Valueguards egna siffor visar på en svagare utveckling i början av november.

Swedbank räknar med fortsatt stigande bostadspriser 2021 och 2022, skriver bankens ekonom Maria Wallin Fredholm i ett marknadsbrev. Låga räntor, frånvaron av nya kreditrestriktioner liksom en stark efterfrågan samtidigt som utbudet är lågt, är de viktigaste faktorerna bakom den prognosen.

Bild: HOX-index

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera