söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Boräntor

Undersökning: En av tre vill se över amorteringskravet

Publicerad: 30 juni 2022, 02:00

Foto: Nordnet.

Riksbankens höjning av styrräntan med ytterligare 50 punkter, till 0,75 procent,  drabbar bolånetagarna extra hårt. Ur en färsk undersökning framgår att var tredje svensk anser att amorteringskravet nu bör ses över.


CF

Christer Fälldin


Det är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, som bett Yougov göra underundersökningen som visar att 14 procent av svenskarna anser att kravet på att amortera ska slopas helt. Men av dem som svarat vill 41 procent behålla den nuvarande formen för amorteringskravet, medan 21 procent vill att amorteringskravet pausas tillfälligt.

– Även om många säkerligen är positiva till amortering i sig, så är de högre priserna och ränteuppgången högst kännbar nu. Även om man betalar av på sin skuld, vilket minskar sårbarheten vid prisfall och ränteuppgångar, så är det pengar som ska ut varje månad. Osäkerheten och oron kan göra att man skulle önska att det exempelvis fanns större möjligheter att sätta av till en buffert, istället för att amortera, säger Frida Bratt.

”Ny amorteringskultur”

Att ändå hela 41 procent vill behålla den nuvarande formen för amorteringskravet kan bero på att kravet bidragit till att skapa en ”ny” amorteringskultur, tror hon.

– Det gör att amorteringen för många inte bara känns naturlig utan också ett bra sätt att spara till sig själv, säger Frida Bratt.

Allra mest positiva till en översyn av amorteringskravet är småbarnsfamiljer som ofta har en svårare privatekonomisk situation där deltidsarbete, föräldraledighet och vabb skapar hårdare press.

– För många unga föräldrar har det kanske varit svårt att hitta en bostad där familjen fått tillräckligt med plats, utan att behöva belåna sig kraftigt. Och 26 procent av småbarnsfamiljerna anser att amorteringskravet bör slopas permanent.

Allra mest negativa till en översyn av amorteringskravet är äldre och pensionärer.

– Dels har äldre generationer inte sällan låga lån jämfört med yngre och har kanske bott länge i sin bostad, vilket gör att många av dem inte omfattas av kravet, dels finns inom äldre generationer en mer utbredd amorteringskultur. De har också ”varit med förr” när det gäller stigande bolåneräntor, på ett sätt som nya generationer på bostadsmarknaden inte har.

”Liten sannolikhet för översyn”

Sannolikheten för en översyn av amorteringskravet är dock inte stor, enligt Frida Bratt.

– Vi vet att Finansinspektionen inte vill se över amorteringskravet. Det är svårt att motivera en paus på grund av stigande räntor, medan en paus på grund av pandemin lättare kunde motiveras. Däremot har vi hört politiker från flera politiska partier öppna dörren för en översyn nu när hushållen, det vill säga väljarna, har det tuffare. Och det är ju trots allt val i år, säger hon.

Not: Undersökningen gjordes under perioden 13-15 juni då sammanlagt 1007 intervjuer genomfördes via internet med ett representativt urval av den svenska befolkningen avseende kön, ålder och region.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera