lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Boräntor

Räntebotten närmar sig

Publicerad: 7 april 2009, 07:32

SBAB räknar fortsatt med att Riksbanken sänker styrräntan med 0,5 procentenheter till 0,5 procent vid det kommande mötet senare i april. Det bedöms vara botten för styrräntan.

Ämnen i artikeln:

BolånRänta

Magnus Gustavsson

magnus.gustavsson@privataaffarer.se


Den första höjningen förväntas komma under det fjärde kvartalet 2010, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen om det tredje kvartalet 2010. Det framgår av SBAB:s Boräntenytt på tisdagen.

Bakgrunden till framflyttningen av tidpunkten för den första höjningen är att raset i ekonomin förväntas bidra till låg inflation under lång tid. När räntehöjningarna inleds förväntas

Riksbanken gå försiktigt fram då de knappast vill riskera ett nytt konjunkturellt bakslag genom ett pärlband av kraftiga räntehöjningar, uppger SBAB.

Sannolikheten för att styrräntan skulle sänkas med 0,75 procentenheter är högre än att det skulle bli en mindre sänkning med 0,25 procentenheter. Samtidigt räknar bolåneinstitutet med att Riksbanken sänker sin prognos av styrräntan framöver.

SBAB bedömer vidare att den beräknade fördelen för den kortaste bundna boräntan på tre månader gentemot bundna boräntor på 2-5 år är ungefär en procentenhet, vilket är en normal ränteskillnad sett över de senaste tio åren.

Nyhetsbyrån SIX

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera