Barns ekonomi Låt barnen ha en gen semesterkassa. Då lär de sig mer om ekonomi, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Privata Affärer har i många år drivit kravet på privatekonomi som ett eget skolämne. Utan att få gehör.

Men det finns egna sätt att lära barnen om pengar. Under semestern är ett lämpligt tillfälle, tycker Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

–Ta tillfället i sommar och lär barnen om ekonomi. Pröva att ge barnen en egen semesterkassa över sommaren. Den ska räcka till glass, tidningar, prylar och enkla nöjen. På bara några veckor kan man lära sig väldigt mycket om planering, prioritering och vad pengarna faktiskt räcker till, säger Anders Hansson, som är en stor vän av vecko- och månadspeng.

 

– Det viktiga är inte beloppet, utan att barnet själv får välja vad besparingarna ska gå till. Det är ett effektivt sätt att lära sig värdet av pengar, även om det kan bli tufft när pengarna är slut och det inte kan bli fler extraglassar.

Anders Hansson menar att det är klokt att pröva egen ekonomi under en begränsad tid. Inte minst gäller det för barn som inte börjat tänka så mycket på veckopeng ännu. Det viktiga för vårdnadshavarna är att uppmuntra till medvetna val, och för barnen att förstå konsekvenserna av att ha spenderat sina pengar.

– Jag tror att grunden för en sund privatekonomi i vuxen ålder ligger i att familjen tidigt pratar om inkomster och utgifter på ett konstruktivt sätt. Helst undvika tjat och istället prata om planering och vikten av att spara till det man verkligen vill ha. 

En idé, enligt Anders Hansson. är skaffa bankkort, Swish och mobilapp till barnen. Idag är många kiosker och friluftsbad kontantfria. Inköp över nätet och uppgraderingar i datorspel sker också digitalt. Egentligen finns ingen undre åldersgräns för de digitala tjänsterna, utan det är vårdnadshavarna som styr.

– Det kan vara svårare att lära sig värdet av pengar när de är digitala, och inte kontanta. Men man kan också se det som att det är viktigt att så tidigt som möjligt börja lära sig om digital ekonomi. Det är så det fungerar idag och vi ska heller inte glömma att barn i många fall är väl så mogna digitalt som sina föräldrar.
 

Anders Hanssons tre tips för ungas ekonomi

  • Börja i tid med att lära barnen hantera egna pengar. Det kan handla om vecko- eller månadspeng eller en egen semesterkassa över sommaren. Vid 7-10 års ålder brukar det vara lagom. 
  • Kom överens med ditt barn om vad den egna kassan ska räcka till. Gör också klart ifall det finns någon motprestation, och ifall det går att tjäna mer pengar för att dryga ut kassan. Anpassa regler och ansvar efter mognad.
  • Prata om ekonomi hemma, men gör det i en konstruktiv och lustfylld ton. Fokus bör ligga på värdet av pengar samt möjligheter och konsekvenser av att spara och att spendera.
Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Börsen
Stockholmsbörsen under nollstrecket
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
Asien
Asienbörserna tyngs av Trump-order
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA