Sektor 2022 blev ett år att glömma för igaming-sektorn, skriver Deutsche Bank i ett morgonbrev. Banken har höjt rekommendationen för Evolution till köp från behåll och justerat upp riktkursen till 1.230 kronor från 993, samt höjt riktkursen för Betsson till 83 kronor från 78, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på onsdagen.

Under fjolåret drabbades sektorn av tuffa jämförelsetal som hade gynnats av pandemin, risken för regleringar låg som en våt filt över sektorn samtidigt som konsumtionen pressades.

Även om 2023 inleddes med en vinstvarning från Kindred ser Deutsche Bank att den negativa pressen på sektorn lättar under 2023.

Vinstravarningen från Kindred, som delvis hänfördes till fotbolls-VM, kom som en överraskning, noterar Deutsche Bank. ”Flera chock- och oavgjorda resultat hade lett till förväntningar på att det hade gynnat spelbranschen”, skriver banken som efter vinstvarningen sänkte sin rekommendation till behåll från köp och justerade ned riktkursen marginellt till 103 från 105 kronor.

Deutsche Bank anser att Evolution, som uppgraderats till köp av banken, är isolerat från effekterna av nyreglerade marknader genom sin B2B-modell, som tar en direkt del av kundintäkterna, utan att behöva betala för marknadsföringskostnader och skatteregleringar.

Evolution får en ”gratisskjuts från samarbetspartners ökning i marknadsföringsutgifter”, heter det.

Bakom Evolutions uppgradering ligger även en ”övertygande organisk tillväxt för spel”, med 23-procentig intäkts-CAGR fram till 2024, enligt banken.

Vidare lyfter banken att Evolution har den starkaste balansräkningen i sektorn, och att värderingen nu är nere på 14x EV/Ebitda för räkenskapsåret 2024.

”Den nuvarande FY24 EV/Ebitda-värderingen på 14,0x motsvarar en rabatt om 40 procent jämfört med genomsnittet på fem år”, noterar banken.

Vad gäller Betsson anser Deutsche Bank att bolaget varit väl positionerat för de senaste marknadstrenderna, med hög exponering mot oreglerade marknader, omogna marknadsprofiler och med en stark intäktstillväxt.

Betsson har samtidigt en mycket låg exponering mot den mest utmanade europeiska marknaden, Storbritannien. Deutsche poängterar dock att det tillfälliga tillbakadragandet från Nederländerna har varit smärtsamt, men att Betsson mer än kompenserat för detta med stark tillväxt på den latinamerikanska marknaden.

Vid 12.30-tiden var Evolution upp 0,8 procent, Kindred var upp 1,2 procent medan Betsson noterades ned knappa 0,1 procent.