Precise Biometrics mångdubblar omsättningen

Publicerad 2016-05-17 08:05

Rapport Precise Biometrics redovisar ett positivt resultat samtidigt som omsättningen ökade rejält.

Precise Biometrics redovisar ett resultat efter skatt på 6,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2016 (-8,8). Resultatet per aktie uppgick till 0:02 kronor (-0:03).

Ebitda-resultatet under perioden landade på 8,2 miljoner kronor (-6,4).

Nettoomsättningen uppgick till 24,2 miljoner kronor (4,5).

De likvida medlen uppgick vid periodens utgång till 58,6 miljoner kronor.

Nytt licensavtal

Precise Biometrics har tecknat ett avtal med Oberthur Technologies (OT) gällande licensiering av Precise produkt Biomatch Embedded.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Precise Biometrics lösning kommer att integreras i OT:s produkt Pearl, som i pressmeddelandet beskrivs som ”den mest avancerade inbyggda secure element-lösningen för multiapplikationer på marknaden för mobiler, M2M och IoT-enheter”.

Licensavtalet genererar royaltyintäkter baserat på försäljning av ”secure elements” från OT som levereras med Biomatch Embedded. Avtalet omfattar även en mindre fast ersättning, något som ger intäkter med start under första kvartalet 2016.

Oberthur Technologies betecknas i pressmeddelandet som ”en ledande global leverantör av inbyggd säkerhetsmjukvara, produkter, tjänster och lösningar”.

För diskussioner med fler bolag

Precise Biometrics för diskussioner med flertalet bolag som erbjuder ytterligare sensortekniker.

Det skriver bolagets vd Håkan Persson i delårsrapporten.

Sedan årsskiftet har bolaget tecknat licensavtal med sensortillverkarna Chipone, Mstar och IDEX. Totalt har Precise Biometrics nu 13 sensortillverkare som kunder. Motsvarande siffra i bokslutskommunikén var alltså tio sensortillverkare.

Precise förväntar sig royaltyintäkter från merparten av kunderna under andra halvåret 2016, heter det i rapporten.

Bolaget har också tecknat ett licensavtal med säkerhetsföretaget Oberthur.

”Samarbetet är det första i sitt slag och ett viktigt steg för att öka säkerheten i betalningar med fingeravtrycksteknik”, skriver Håkan Persson.

Han bedömer att bredden av kunder som marknadsför lösningar med olika tekniker och fördelar gör bolaget väl positionerat för att ta en betydande marknadsandel i en snabbväxande marknad där konkurrensen mellan sensortillverkarna hårdnar.

Vidare ser Håkan Persson marknaden för smarta kort som nästa intressanta marknad för fingeravtryckssensorer, i synnerhet kreditkortsmarknaden.

”Vi är involverade i flera projekt med våra kunder inom smarta kort och för andra produkter som wearables och bilar”, skriver Håkan Persson och uppger att bolaget på sikt bedömer att den här marknaden kan bli större än marknaden för mobiltelefoner.