Pension Sjunde AP-fonden bör få uppdrag att upphandla fondtorget i premiepensionssystemet och efter en upphandling väntas mellan 150 och 200 fonder bli valbara. Dessutom bör de nyligen införda restriktionerna för nya och mindre fonder tas bort. Det är några av slutsatserna i den premiepensionsutredning som presenterades för regeringen på måndagen. 

Med bakgrund av uppdagade skandaler inom premiepensionssystemet presenterade Mikael Westberg på måndagen sin utredning om hur det nya fondtorget ska se ut till regeringen.

Antalet fonder i det nya premiepensionssystemet tror Mikael Westberg kan komma att landa på mellan 150 och 200 fonder, att jämföra med de knappt 500 fonderna som finns i dag på fondtorget. Exakt hur många fonder som kommer finnas tillgängliga är upp till den nya myndigheten, påpekar han.

Sjunde AP-fonden ska ansvara för upphandlingen

Enligt förslaget kommer det bli Sjunde AP-fondens uppdrag att upphandla fonderna till det nya fondtorget, förvalta förvalet och premiepensionssystemets valarkitektur samt sköta kapitalförvaltningen i den traditionella försäkringen.

”Det finns betydande fördelar med att samla ett antal besläktade uppgifter inom premiepensionen inom en och samma aktör”, resonerade han.

Sjunde AP-fonden ska även byta namn till Myndigheten för Premiepensionens Fondförvaltning, enligt förslaget.

Övriga uppgifter inom premiepensionssystemet ska fortsätta att hanteras av Premiepensionsmyndigheten, vilket innebär att det fortsättningsvis är Premiepensionsmyndigheten som har all kontakt med pensionsspararna medan den nya myndigheten har kontakt med fondbolagen.

Vill ta bort nyligen införda hinder

Han poängterade att det fortsättningsvis kommer att vara viktigt med en valfrihet för pensionssparare och att det kommer att finnas flera fonder inom olika kategorier för sparare att välja mellan. Samtidigt ska systemet bli enklare för den enskilde och ge bättre förutsättningar för bra avkastning och pensioner.

”Jag föreslår också att ett antal formella hinder som har införts för små och nystartade fondförvaltare ska tas bort. Det ska vara upp till den upphandlande myndigheten att bestämma vilka krav som ska gälla i det avseendet i fortsättningen. Och fonder ska alltså inte diskvalificeras på förhand”, sade Mikael Westberg.

”Valfriheten har varit uppskattad av spararna, för dem ska det finnas möjlighet att göra det på ett varierat och brett fondtorg”, fortsatte han.

Löser inga problem – skapar bara nya

”En upphandling av ppm-fonder löser inga problem, men skapar nya, kommenterade Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens Förening i ett pressmeddelande kort efter utredningen presenterades.

”Förslagen ökar inte tryggheten för spararna, istället handlar det om att staten ska välja ut dina pensionsfonder”, skrev Fredrik Nordström.

Enligt Fredrik Nordström fungerar en upphandling dåligt i ett system där sparare som vill själva ska kunna välja fonder.

”Det ger inte starkare konsumentskydd, inte bättre kvalitet och inte lägre priser. Istället leder det till ett sämre utbud och till tvångsförflyttning av spararnas pensionspengar. Vi förespråkar ett system där alla fonder som uppfyller högt ställda kvalitetskrav kan ansluta sig, och att Pensionsmyndigheten gör mer för att hjälpa spararna i deras val”, skrev Fredrik Nordström.

Upphandling tar två år

Upphandlingen av ett nytt fondtorg bedöms enligt Mikael Westberg ta cirka 2 år. Kapital på fondtorget ska inte flyttas till förvalet när förändringen genomförs, utan kapitalet ska förflyttas till en likvärdig fond om den innevarande fonden inte omfattas av ett fondavtal. Det är först när en likvärdig fond inte kan hittas som kapitalet flyttas till förvalet. Den nya verksamheten ska påbörjas den 1 januari 2021.

Nästa steg i processen är att Regeringen kommer remittera betänkandet.

Foto: AP/TT
Wall Street
Vaccinnyhet lyfte Wall StreetTurismaktier gick upp 15 procent
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Henrik Montgomery/TT
Börsen
Stark börsdag för Astra Zeneca
Bostad
Så renvoverar du smart
Rapportanalys
Sparekonom inte imponerad av storbankerna"Inget att hurra för"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Små kreditförluster för Handelsbanken
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden