PPM-rådgivare polisanmäld

Publicerad 2013-07-26 14:49

Nyheter 19 000 pensionssparare har fått 2,1 miljarder kronor flyttat utan deras vetskap. Det menar fondbolaget Scientia som polisanmält pensionsrådgivaren Strategi Placering.

De hårt kritiserade PPM-rådgivarna är i blåsväder igen. Den är gången är det bolaget Strategi Placering som anklagas för att ha fört över 2,1 miljarder kronor mellan två premiepensionsfonder utan kundernas godkännande.

– Det inträffade drabbar oss, men de stora förlorarna är allmänheten och vanliga pensionssparare, säger Erik Lidén, vd på fondbolaget Scientia till Tidningarnas Telgrambyrå.

Strategi Placering tog tidigare i juli genom en affär med branschkollegan Positiv Pension över de berörda spararna. Kort därefter började pengar föras över från Scientias aktiefond till en räntefond förvaltad av bolaget Optimus Fonder.

 

Enligt polisanmälan handlar det om totalt 2,1 miljarder kronor fördelade på 19 000 sparare som förts över.

Enligt Scientia har en stor del av detta belopp flyttats utan medgivanden från kunderna. Ett tänkbart motiv är, enligt anmälan, att Strategi Placering fått ”mångmiljonbelopp” i provisioner på fondbytena.

– Händelserna riskerar att rubba allmänhetens förtroende för premiepensionssystemet, vilket skulle vara mycket olyckligt, säger Lidén.

Även Finansinspektionen (FI) har fått indikationer på att fondbyten genomförts utan pensionsspararnas vetskap.

– Vi har fått flera samtal till vår konsumentenhet de senaste veckorna, med uppgifter från kunder som ligger i linje med det du säger. Men vi har inte alla fakta än, säger Håkan Dahlberg, chef för enheten tillsyn investerarskydd på FI, till TT.

Pensionsmyndigheten har reagerat på de omfattande fondbytena, men har hittills inte kunnat påvisa att det handlar om otillåtna så kallade massfondbyten eller andra oegentligheter.

Generellt sett så avråder Pensionsmyndigheten spararna från att köpa den typ av tjänster som Strategi Placering och liknande företag erbjuder.

– De levererar inget mervärde och kostar mycket pengar, generellt, säger Anna Ryberg på Pensionsmyndighetens presstjänst.

Fredrik Walldal är en av de berörda pensionsspararna. I hans fall flyttades över 100 000 kronor till Optimus Fonders räntefond.

– Det är helt oacceptabelt. Pengarna är flyttade till en fond utan mitt godkännande. Det är klart att man är besviken och upprörd, minst sagt, säger han till TT.

Strategi Placerings vd Theodora Gergeo ville på fredagsförmiddagen inte kommentera brottsanklagelserna till TT. Hon meddelar att hon kommer att bemöta anklagelserna skriftligen under nästa vecka.