Aktie Bränslecellstillverkaren Powercell har tecknat kontrakt omfattande serieleverans för vätgaselektricitet till flygindustrin, framgår av ett pressmeddelande. Kontraktsvärdet är upp till 1,5 miljarder kronor.

Kunden är det utsläppsfria flygbolaget Zero Avia. Ordern, vars värde potentiellt kan uppgå till som mest 1,51 miljarder kronor, är villkorad av att Zero Avia erhåller nödvändiga certifieringar och omfattar 5.000 bränslecellsstackar med leveransstart år 2024.

Cirka 25 miljoner kronor av ordervärdet kommer att påverka intäkterna år 2022.

Zero Avia fokuserar på vätgaselektriska lösningar för flyg och siktar på att lansera ett plan med 19 säten och en räckvidd på 55 landmil 2025. Bolaget har passerat milstolpar för flygtester och har ett antal partnerskap med större originaldelstillverkare inom flygindustrin och med större globala flygbolag som British Airways, United Airlines och American Airlines.

Båda parterna är övertygade om att tekniken kommer att erhålla nödvändig certifiering och accelerera utvecklingen för att göra den kritiska flygindustrin fri från koldioxidutsläpp, skriver Powercell.

Bränslecellstillverkaren kommer därefter att leverera bränsleceller om totalt 0,5 gigawatt, omfattande 300 kilowatts superstackmoduler som baseras på den industrialiserade 100 kilowattsbränslecellsstacken. Zero Avia använder superstackmodulerna för att tillverka en 600 kilowatt, lågtemperatur, vätgaselektrisk drivlina för det certifierade bränslecellsdrivna kommersiella planet med 19 säten.

”Som en del av avtalet kommer Powercell att etablera en enhet i Storbritannien för slutmontering och anpassning av teknologi till Zero Avias bränslecellsystem och applikation. Den nya enheten ger Powercell både närhet till kunden och den betydande flygindustrin”, skriver bolaget.

Vid 13.15-tiden hade Powercells aktie stigit 8 procent efter att varit uppe betydligt högre än så strax efter beskedet.