Blankning (Uppdaterad) Millennium International fortsätter på i princip daglig basis utöka blankningspositionen i bränslecellsbolaget Powercell. På onsdagseftermiddagen stiger dock aktien. 

På tisdagen, den 13 april, utökades positionen från motsvarande 1,91 procent till 2,20 procent av aktierna i Powercell.

Millenium dök i förra veckan upp med en blankningsposition på 0,85 procent av kapitalet i Powercell.

Gränsen för inrapportering är när positionen överstiger 0,50 procent.

Powercell har backat med över 40 procent på First North under de tre senaste månaderna och utvecklats svagt den senaste veckan.

Lyfter efter Bosch-besked

På onsdagseftermiddagen handlades dock aktien upp drygt 3 procent på onsdagen, från att ha handlats kring -2 procent på förmiddagen. 

Orsaken är beskedet att Powercells utvecklingssamarbete med den fordonsindustriella underleverantören Bosch i fråga om en vätgasdriven stack är marknadsklar för storskalig produktion från 2022.

Det framgår av ett pressmeddelande från det tyska bolaget.

Horisonten för projektet, som i tidigare kommunikation varit definierat vara klart i tidsspannet ”2022-2023”, tycks nu ha antagit en mer fast form.

Beskedet lämnades på onsdagen i en presskommuniké om ett samriskprojekt mellan Bosch och partnern Chongqing i Kina.

”Vi ökar nu tempot i industrialiseringen av bränslecellen. Innovativa tekniker och strategiska partnerskap är idealiska bränslet för att snabbt nå målen om att göra vägtrafiken så klimatsmart som möjligt”, säger styrelseledamoten Stefan Hartung.

Enligt en undersökning genomförd av SAE, Kinas förbund för fordonsingenjörer, kommer mer än 1 miljon fordon med bränslecellssystem vara registrerade i Kina vid decenniets slut.

Målsättningen med det samarbete som nu upprättats med Chongqing är att tillse samtliga kinesiska fordonstillverkare med bränslecellssystem, som alltså utvecklas i samarbete med Powercell, som är ett av de största nordiska bolagen i sektorn. Utrullning i Kina väntas ske under 2022 eller 2023.

Bosch äger 11 procent av aktierna i Powercell. Dessa stärktes med drygt 3 procent på onsdagen, från att ha handlats kring -2 procent innan Bosch-nyheten kablades ut.