Fed Inflationen är på väg ned, men det är fortfarande en lång väg kvar och mer behöver göras. Det sade Federal Reserves ordförande Jerome Powell i en diskussion vid Economic Club of Washington på tisdagen.

Fed-chefen betonade att centralbanken kommer att reagera på den data som kommer in. Fortsatt starka arbetsmarknadsrapporter eller höga inflationsrapporter skulle således göra att Fed tvingas höja räntan mer än vad som är inprisat, påpekade Jerome Powell.

Han lyfte samtidigt att disinflationsprocessen har påbörjats och att Federal Reserves förväntning är att 2023 kommer bli ett år med ”betydande nedgångar i inflationen”, men poängterade att mer jobb och fler räntehöjningar kommer krävas.

”Min gissning är att det inte bara kommer ta detta år, utan nästa år att komma ner nära 2 procent”, sade Fed-chefen.

Jerome Powell sade att fredagens jobbrapport för januari var ”definitivt stark – starkare än någon jag känner hade väntat”.

”Det visar på något sätt varför vi tror att detta kommer att bli en process som tar en betydande tid”, sade han.

Fedchefen sade också att processen att få ner inflationen inte bara kommer att ta tid, resan kommer troligen också bli ”skakig”. Förväntningarna om att inflationen kommer att ”försvinna snabbt och smärtfritt… det är inte basscenariot”.

”Basscenariot för mig är att… vi måste genomföra fler räntehöjningar, och därefter måste vi se oss omkring och se om vi har gjort tillräckligt”, sade Powell.