Fed Federal Reserve kommer att införa en ny form av inflationsmål. Detta blir att inflationen i genomsnitt ska vara 2 procent över tid. Det sade Fed-chefen Jerome Powell på torsdagen, enligt Dow Jones. Han talade vid den i år virtuella Fed-konferensen i Jackson Hole.

Förändringen är ett led i Federal Reserves översyn av sin strategi. Denna nya form av inflationsmål blir en ”flexibel form av prisnivåmål” (average inflation targeting).

Fed-chefen avstod samtidigt från att ge någon exakt formel för hur man ska definiera vad som är 2 procents inflation i genomsnitt, de ska inte försöka att ”knyta sig vid en särskilt matematisk formula som definierar vad som är snittet”.

Han sade att förändringen i Feds strategi återspeglar erfarenheterna från Fed-ledamöterna haft under senare år när inflationen inte stigit som väntat när arbetslösheten sjunkit till historiskt låga nivåer.

”Det återspeglar vår uppfattning om att en robust arbetsmarknad kan bibehållas utan att orsaka ett utbrott av inflation”, sade han.

Han sade att Feds långsiktiga mål fortsatt kommer att vara att nå 2 procents inflation. Det är ”kontraintuitivt” för Fed att vilja ha högre inflation, men samtidigt skapar ihållande låg inflation risker för ekonomin.

Denna dynamik är särskilt bekymmersam givet att inflationsförväntningarna slår igenom direkt i den generella räntenivån. Låg inflation ger centralbankerna minskade verktyg att agera med räntan vid nedgångar.

”Vi har sett denna allvarliga dynamik verka i större ekonomier runt om i världen och har lärt oss att när den väl slår igenom, så kan det bli mycket svårt att övervinna. Vi vill göra vad vi kan för att förhindra att en sådan dynamik blir verklighet här”, sade han.

Det nya uttalandet som Fed godkände på torsdagen innebär att beslut om att höja räntan ska baseras på avvikelser från maximal sysselsättning, och inte bara guidas av avvikelser. Fed signalerar därmed att de inte bara kommer att höja räntan för att inflationen kommer att stiga, utan vill se bevis för att inflationen kommer att ligga på 2-procentsmålet.

Fed vill med den nya definitionen av målet förtydliga att om inflationen ligger under 2 procent under nedgångar, så kommer de att försöka hålla inflationsförväntningarna stabila genom att tillåta inflationen att ligga över 2 procent när ekonomin går starkt.

Kommittén försöker att nå en inflation som ligger på i snitt 2 procent över tid.

”Efter perioder när inflationen har legat ihärdigt under 2 procent, så kommer en lämplig penningpolitik att troligen syfta till att nå inflation något över 2 procent under en tid”, skriver Fed.

Powell sade att överskjutande av inflationen över 2 procent kommer att vara måttlig och inte permanent. Den nya strategin dikterar samtidigt inte policybesluten framöver.

Krisen
Andersson: Reformer för mer än 100 miljarder nästa år
Fed
Powell: Fed inför nytt inflationsmål
Börsen
Börslegendaren: Så djup blir höstens börsrekyl
Foto: AP/TT
Wall Street
Feds nya inflationsmål lyfter Wall Street
Pandemin
Tegnell: Öppnar för att tillåta 500 personer vid evenemang
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Event
Chefredaktören: Tegnells besked räddar höstens placeringskvällarStora Placeringskvällen i åtta städer i höst
Analys
DNB: Fritidsfordonssektorn positionerad för medvind 2021"Solitt kassaflöde gynnar Dometic"
Foto: istock
Sparande
SCB: Hushållens sparande på rekordnivå"Högsta finansiella sparandet sedan 1996"
Börsen
Börsen nära nollstrecket
Lån
Pandemin ändrade svenskarnas lånebehov60 procent färre lånade till semesterresan
Foto: istockphoto
Analyser
Flera köprekar bland analyserna
USA-valet
Strategen: USA-valet bromsar börsuppgångarna"Håll ögonen på tech, läkemedel och energi"
Rapport
Balcos orderingång rasade
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Qliro Group tog in 210 miljoner
Rapport
Stigande marginaler för Garo
Rapport
SSM vände till vinst
Elpriset
Extrem prisskillnad mellan elavtalSkiljer över 4000 procent mellan billigaste och dyraste
Analys
Ny högsta riktkurs för AppleHöjer till 600 dollar
Aktie
Jefferies mer än dubblar Teslas riktkurs
Sektor
Analys: Fortsatt distansarbete sätter press på fastighetsaktierTvå aktier som drabbas negativt
Pandemin
FED-chef varnar för ny nedgång
Analys
SEB: Köpläge i hett tillväxtbolag
Bostad
SBAB: Dramatisk återhämtning i boprisförväntningarna