Rapport MTG, som har knoppat av sin tv-verksamhet och som numera är fokuserat på e-sport och gaming, redovisar ett justerat ebitda-resultat på 71 miljoner kr i det andra kvartalet 2019. Ett klart positivt rörelseresultat jämfört med andra kvartalet i fjol som slutade med ett negativt rörelseresultet på -26 miljoner kr. På börsen faller MTG-aktien under förmiddagshandeln.

I resultatet inkluderas justeringar för jämförelsestörande poster på 4 miljoner kr (23), justeringar för långsiktiga incitamentsprogram på 23 miljoner kr (11) och transaktionskostnader på 4 miljoner kr (6).

Försäljningen i kvartalet uppgick till 1.117 miljoner kr (1.004). Den organiskt tillväxten var 7 procent under kvartalet.

Rapporterat ebitda var 39 miljoner kr, varav 13 miljoner på grund av IFRS 16-effekt.

Sänker tillväxtmålen

MTG sänker sin tillväxtambition för helåret 2019 samtidigt som ambitionen om marginalen kvarstår. Det framgår av delårsrapporten.

Tillväxtambitionen är nu en organisk försäljningsökning mellan 8-12 procent. Den tidigare ambitionen var en organisk tillväxt kring 15 procent.

”Gruppens ambition för helåret 2019 har justerats för att bättre reflektera en långsammare utveckling och intäktsgenerering för mediarättigheter inom esport”, heter det i rapporten.

Bolaget räknar fortfarande med en ensiffrig justerad ebitda-marginal i mittenspannet, efter MTG:s centrala kostnader och exklusive påverkan från IFRS 16.

”Koncernens försäljningsutveckling för 2019 förväntas reflektera en förbättrad kommersialisering i O&O, en fortsatt stark utveckling för Innogames och operativa förbättringar för Kongregate”, skriver MTG.

Tar längre tid

MTG ska professionalisera intäktsströmmarna från esport och inte bara producera ”coola event”. Men arbetet tar längre tid än beräknat och nu sänker bolaget prognosen för den organiska tillväxten för helåret.

Det säger Jørgen Madsen Lindemann till Nyhetsbyrån Direkt efter måndagens rapport.

Under det första kvartalet i år återvände MTG:s esport-vertikal till tillväxt efter att ha backat under den senare delen av 2018. I det andra kvartalet 2019 fortsatte tillväxten för esport, om än i en lägre takt än under det första kvartalet, och det var framförallt gaming-vertikalen som bidrog till en organisk tillväxt på 7 procent för bolaget som helhet.

Samtidigt sänker bolaget sina utsikter för den organiska tillväxten för helåret 2019 till intervallet 8-12 procent från att tidigare ha varit 15 procent. Anledningen till nedjusteringen uppges vara en långsammare utveckling av intäktsgenereringen för mediarättigheter inom just esport.

”Vi har haft en pipeline med potentiella kunder och ju närmare vi kommit i tid så har vi också fått en bättre förståelse för hur seriös dialogen är, om de är redo att betala och om de kan se värdet i det vi säljer, eller om vi behöver demonstrera mer av värdet för dem, och detta har tagit längre tid än vad vi räknat med”, säger Jørgen Madsen Lindemann.

Han pekar på behovet av att professionalisera intäktsströmmaran inom esport, där, bland annat, planeringshorisonten har varit kortare än inom mer traditionella evenemang, vilket gör det svårt för större annonsörer och sponsorer som behöver veta i god tid innan var och när evenemangen äger rum.

”Det har inte precis varit fallet tidigare inom esport, där mycket har planerats i halvårscykler, vilket är för kort varsel för många stora sponsorer. Nu har vi en kalender som vi kan gå ut och sälja redan under sommaren för nästa år och det är en viktig del för att kunna kapitalisera på antalet tittare”, säger Jørgen Madsen Lindemann som menar att arbetet med att få bättre betalt per tittare går framåt. Bland annat har bolaget engagerat en global analysfirma som ska hjälpa bolaget att synliggöra värdet på tittarsiffrorna, men han påpekar samtidigt att det fortfarande är en ung sport.

Ny långsiktig nivå

När MTG gav sig in i esport för fyra år sedan kom 70 procent av intäkterna från de egenägda produktionerna (Own & Operated) och 30 procent från event där bolaget agerar medieproducent, medan i det andra kvartalet är relationen den omvända.

Frågan är om den nya nivån på 8-12 procent också är en ny långsiktig ny nivå, eller om den professionalisering som bolaget nu genomför kan ta tillväxten tillbaka till den tidigare ambitionen i häradet runt 15 procent på sikt?

”Alltså, marknaden är prognostiserad att växa någonstans över 20 procent per år de kommande fyra till fem åren och det är såklart något som vi vill vara med på. Men vi måste också se till att vi blir lite mer sofistikerade så att vi verkligen får betalt för tittarna, och det innebär att vi kanske måste vända ryggen till vissa affärer och istället för att bara sälja så måste vi också säkerställa rätt pris”, säger Jørgen Madsen Lindemann och avslutar:

”Vi måste se till så att vi professionaliserar intäktsströmmarna och inte bara producera coola esport-event, för det gör vi redan.”

MTG-aktien föll dryga 9 procent i den inledande måndagshandeln på Stockholmsbörsen.

 

 

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum