Notering Trots en mager marknad för börsnoteringar i spåren av kraftig inflationsuppgång och energikris har efterfrågan på aktier vid börsnoteringen av den tyska sportbilstillverkaren Porsche varit hög. Böckerna har fulltecknats flera gånger om, rapporterar Bloomberg News.

Volkswagen-ägda Porsches notering har omtalats som illa tajmad i dubbel bemärkelse. Besked om att en notering skulle ske gavs samma dag som Rysslands invasion av Ukraina startades och därefter kom beskedet om datum för noteringen samma dag som Ryssland stängde av gasen i den viktiga gasledningen Nord Stream, en händelse som förvärrade Europas energikris.

Samtliga aktier inklusive den så kallade ”grönskon” som ger rätt att sälja mer aktier än initialt planerat tecknades dock snabbt när böckerna öppnade, enligt Bloomberg News.

Noteringen ser nu ut att bli en av de största i Europa på elva år, där den tyska biltillverkaren tar in 9,4 miljarder euro inför första handelsdagen den 29 september. Bland intressenterna finns hörnstensinvesterare som Qatars investeringsmyndighet, norska oljefonden, investmentbolaget T Rowe Price och det Abu Dhabi-ägda investmentbolaget ADQ. Kvartetten har tecknat aktier för totalt 3,7 miljarder euro.

Om noteringen görs i toppen av noteringsintervallet 76:50-82:50 euro landar Porsches börsvärde på 75 miljarder euro, vilket kan jämföras med Volkswagens 92 miljarder euro. Noteringen ser ut att kunna bli den största i Europa sedan gruv- och råvaruhandelsbolaget Glencore 2011.