Aktie Sportbilsbolaget Porsches börsnotering på torsdagen blir en av de största någonsin i Europa. Marknadsexperter pekar ut bolagets elektrifieringsresa som det största frågetecknet för de nya aktieägarna, rapporterar Marketwatch. 

Fordonskoncernen Volkswagen knoppar av sportbilsmärket Porsche till en värdering på upp till 75 miljarder euro, motsvarande runt 820 miljarder kronor, om noteringskursen hamnar i den högsta änden av intervallet på 76,50 till 82,50 euro per aktie i bolaget. 

Porsche ser därmed ut att bli den tredje största börsnoteringen någonsin i Europa när aktierna börjar handlas på Frankfurtbörsen under torsdagen, rapporterar finanssajten Marketwatch.

Förra året uppgick intäkterna till drygt 33 miljarder euro och sportbilsbolaget levererade en rörelsemarginal, ebitda, på 24 procent. Ebitda utgör bolagets rörelseresultat före av- och nedskrivningar. 

Det största frågetecknet för Porsches nya aktieägare är om bolaget kan ställa om till ett helt elektrifierad produktutbud med bibehållen eller till och med högre lönsamhet, säger Peter Ganry, aktiechef på Saxo Bank, till Marketwatch. 

– Det är tydligt när man jämför Porsche med Ferrari att det finns utrymme för förbättringar och en potentiell uppsida om Porsche kan förbättra sin verksamhet, fortsätter han. 

Konkurrenten Ferrari levererade förra året en rörelsemarginal, ebitda, på 35,7 procent, skriver finanssajten.